- hirdetés -

Mintegy 4400 hektár föld áll víz alatt az ATI-VIZIG Békés megyei szakaszain. Orosházán még nem kell védekezni, de a külterületeken már sokfelé áll a víz.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatósághoz tartozó (ATI-VIZIG) Sámson-Élővízi belvízvédelmi szakaszon – melynek Orosháza is része – II. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben, Tótkomlós és Mezőhegyes környékén rosszabb a helyzet. Orosházán jelenleg nem rendeltek el védekezést, nagyjából 40 százalékos a csatornák telítettsége – tudta meg hírportálunk.

Az Orosháza környéki szakaszon jelenleg 5 szivattyútelep működik, ebből az egyik I. fokú, 4 pedig II. fokú készültségben üzemel, tájékoztatott az ATI-VIZIG. A külterületeken 4400 hektárnyi föld áll elöntés alatt, ebből 3050 hektár a vetés-szántó, Békés megyében települési védekezésről eddig nem érkezett jelentés.

A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának térképén is látszik, II. fokú a belvízvédelmi készültség térségünkben.
A Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának térképén is látszik, II. fokú a belvízvédelmi készültség térségünkben.

Az ATI-VIZIG szivattyútelepei közül jelenleg egyébként 70 üzemel: 33 szivattyútelep II. fokú (azaz 24 órás üzemben), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett működik. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Ezen a területen a belvízi elöntés nagysága több mint 43 ezer hektár, ebből majdnem 25 ezer hektár a vetés-szántó.

Az elmúlt napon a szivattyúk 4 millió köbméter vizet emeltek át.

Az igazgatóság tájékoztatása alapján az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is – várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását.

Az elmúlt napokban a Tisza-vízgyűjtőn, és ezen belül az ATI-VIZIG területén sem volt jelentős csapadék. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végén kell ismét csapadékra számítani, főleg pénteken és vasárnap.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.