- hirdetés -

Nyugodt karácsony, mozgalmas szilveszter – az utóbbi évek alapján ezt tapasztalják az orosházi mentősök az év végi ünnepek idején.

Az orosházi mentőállomáson a karácsonyi és a szilveszteri szolgálat nem jelent sem emelt, sem csökkentett gépjárműparkot. Viszont minőségi különbség van az esetek számában és azok minőségében is – tájékoztatott Kovács Tibor a mentőállomás vezetője. Bár pontos statisztikát nem vezetnek, tapasztalatuk alapján elmondható, hogy karácsonykor mérsékelt esetszám csökkenés van.

– Az tény, hogy a szeretet ünnepén az egyedül élők depressziósabbak ennek minden egészségügyi vonzatával, ennek ellenére jelentős esetszám növekedés nem látszik az öngyilkossági kísérletek tekintetében. Szilveszterkor viszont megugrik a kivonulások száma, többnyire a szórakozás következményeit kell „gyógyítanunk”. Míg a nagyvárosokban ilyenkor plusz mentőautókat állítanak szolgálatba, nálunk azért erre nincs szükség – emelte ki Kovács Tibor. Hozzátette, mindenképpen készüljünk fel az esetleges otthon is gyógyítható betegségekre az ünnepek alatt! Ne kelljen egy egyszerű fájdalom- és lázcsillapító, hasfogó vagy köptető hiánya miatt az egészségügyi rendszert terhelni. Tanácsolja, szerezzük be a szükséges gyógyszereket még az ünnepek előtt.

A mentősök egyébként a maguk kis szerény módján ünnepelnek: a mentőállomáson fenyőfát állítanak, feldíszítik, mindenki hoz otthonról finomságot, így családiasabb és meghittebb számunkra a karácsony. Szilveszterkor viszont nincs megállás, az újévet munkával köszöntik az orosházi mentősök.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.