- hirdetés -

Három nap alatt meglett mindenük, amivel új életüket el tudják kezdeni. Magánemberek, civil egyesületek és az önkormányzat is segített, hogy ne kerüljön utcára a család. Aki tud, még segíthet, írjuk a részleteket.

Teljesen kiégett egy Bethlen Gábor utcai ház két szobája és konyhája december 11-én délután. Senkinek nem esett baja, de az édesanyának és három gyermekének mindene odaveszett.

Vélhetően a kályha miatt történt minden, de talán ez már mindegy is. A parasztházban három gyerekét nevelte egyedül Nagyné Antali Noémi. Eddig sem volt könnyű az életük, a tűz azonban mindenüket elpusztította, csak a rajtuk lévő ruhájuk maradt.
– Az a fontos, hogy élünk. Csak előre nézünk, mert talpra kell állnunk – mondta még múlt héten a füstölgő ház mellett az édesanya. Az optimizmus mellett azonban aggódott, hogyan folytatják életüket.

A tűz másnapján forgattunk a családnál

De a segítség gyorsan jött, Noémi és a gyerekek nem maradtak magukra. A családot a Teréz utcai szociális otthonban szállásolták el még aznap, ahol gondoskodtak számukra ételről és ruháról. Még a tűzeset délutánján megmozdultak az ismerősök és a segítő szándékú ismeretlenek. Facebook csoportokban indítottak adománygyűjtést, órák alatt több tucat ember ajánlotta fel segítségét. A városvezetés is azonnal lépett. Dávid Zoltán polgármester utasítására sürgősséggel kiutaltak egy lakást, ahová a család december 17-én már be is költözött.

Noémi és kislánya a kiégett ház előtt (Fotó: Melega Krisztián)
Noémi és kislánya a kiégett ház előtt (Fotó: Melega Krisztián)

Szűk a hely, de mint mondják, jobb mint az utcán.
– Három nap alatt meglett mindenünk, amivel az új életünket el tudjuk kezdeni. Néhány apróság kell már csak, fogas, lavór, ilyenek, de enélkül azért megvagyunk. Hallottam, hogy többen már bútorokat is felajánlottak, de azokat egyelőre nem tudjuk hova tenni, a 42 négyzetméteres lakásba nem fér – mesélte az édesanya, amikor a városházán találkoztunk, ahol éppen a város által kiutalt gyorssegély felvételét intézte.

Van helye a pénznek, hiszen Noémi 4 órában dolgozik pénztárosként egy áruházban, a havi keresete alig éri el a 60 ezer forintot. Ebből, és a családi pótlékból neveli három gyermekét.

Aki pénzügyi adományt szeretne juttatni a családnak, az az Orosházi CIB banknál vezetett 10700316-65773381-51100000 számra utalhat.

A két fiú már középiskolás, de van egy 4 éves testvérük. A kislány viszonylag könnyen viselte a tragédiát, még nem sokat ért meg a helyzetből. Legnagyobb gondja, hogy nem vihették magukkal a család cicáit és a kutyust. A fiúk azonban nagyon is felfogják, mi történt velük. Semmijük nem maradt, csak az emlékek.

Az adományok gyűjtését a Békés Megyei Vöröskereszt vállalta magára. Tóth Zoltánné megyei igazgató elmondta, rengeteg felajánlás érkezik, a kisebb használati tárgyakat, ruhákat folyamatosan juttatják el a családnak. Aki bútorokat, nagyobb berendezési tárgyakat ajánlana fel, keresse az orosházi vöröskereszt irodáját a Csorvási út 8. szám alatt vagy hívja a +36 70 933 8291-es számot.

A kiégett ház lakhatatlan, de nem életveszélyes. A városháza építésügyi szakemberei már meg is kezdték annak felmérést, miként lehet felújítani. Sokan ajánlottak fel építési anyagokat is. Ezek gyűjtését a Békés Megyei Civil Információs Centrum végzi, őket a +36 30 390-9875-ös telefonszámon lehet elérni.

– Soha életemben nem lehetek elég hálás azoknak, akik akár egy kiscipővel is segítettek. Megható az emberek jó szándéka. Kaptunk egy fenyőfát is, díszekkel, így legalább nem lesz annyira szomorú a karácsonyunk, talán még mosolyogni is tudunk a fa alatt

– mondta könnyeit törölgetve a meghatott édesanya.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.