- hirdetés -

A tervek szerint jövőre költöznének a védőnők a kórházba – a cél, hogy központi helyen, a kor szakmai és műszaki követelményeinek megfelelve működhessen a védőnői szolgálat.

Gondozni a várandós anyákat, tanácsokkal szolgálni a családot tervezőknek, segíteni a gyermekágyas időszakban – az egészségügyi alapellátás részeként többek között ezeket a feladatokat végzik a védőnők. Sok családnak nyújtanak hathatós segítséget a helyi védőnők, a cél az, hogy ezt a jövőben a jelenleginél méltóbb körülmények között tehessék meg.

A 11 hónapos Kornélt Rábainé Dani Anikó védőnő méri meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A 11 hónapos Kornélt Rábainé Dani Anikó védőnő méri meg (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Régi igény vagy a Táncsics utcai tanácsadó korszerűsítése, bővítése vagy pedig a költözés. Noha az épület évtizedek óta szolgálja a kisgyerekes családokat, a szakmai szempontokat figyelembe véve a költözés körvonalazódik és a tervek szerint jövőre meg is valósul. Partner ebben az orosházi kórház és fenntartója.

A tervek szerint a kórház szakrendelőjében, annak földszintjén kap helyet a központi védőnői szolgálat. Ez a 2015-ös év egyik fontos és időszerű feladata lesz az egészségügy helyi rendszerében – mutatott rá dr. Duray Gergő, a kórház főigazgatója.
– A szakrendelőbe a védőnői szolgálat mind a három telephelye – a Táncsics utcai, a rákóczitelepi és a szentetornyai – bekerül, így a kismamák, kisgyerekes anyukák egy helyen kaphatnának meg minden szükséges segítséget, a legújabb szakmai protokolloknak megfelelően. A tanácsadó kialakítását illetően több elképzelésről egyeztetünk, ami azonban biztos, hogy a kor szakmai és műszaki követelményeinek megfelelve méltó, korszerű, igényes környezetet alakítunk ki a védőnői tanácsadások helyszínéül – hangsúlyozta Duray főigazgató.

Orosházán 10 védőnői körzet működik, a védőnők száma 13, ketten közülük ifjúsági védőnők, egy pedig kórházi. Egy átlagos napon (az orvosi tanácsadást is beleszámolva) hozzávetőleg mintegy 30-an fordulnak tanácsadásért, segítségért védőnőinkhez.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.