- hirdetés -

A december elején kezdődő téli közfoglalkoztatás keretében 87-en államilag elismert szakmát tanulnak Orosházán.

Elsősorban a városüzemeltetés feladatkörében tartott fontosnak képzést indítani az önkormányzat, a három hónapos tanulás után egy hónapig foglalkoztatást is biztosítanak. A kistérségben 255-en tanulnak a program keretében.

Második napja újra iskolapadban. A Tudásparkban egy 15 fős kis csoport asztalosipari szerelői képzésbe kezdett. Hosszú ideje nincs állandó munkájuk, csak a közcélú foglalkoztatás keretében időszakosan, most három hónapnyi tanulással újabb esélyt szerezhetnek, szintén közcélúként. Napi hat órában, jobbára gyakorlati képzést kapnak – fizetésért. Lelkesek, figyelnek, mondja az oktató Németh László a csoportról, amelyben négy nő is van, az életkor tekintetében is vegyes a csapat. Horváth Antal a húszas évei elején jár, diákként a kőműves szakmát nem szerezte meg, most komolyan gondolja, ezzel akar elindulni, elhelyezkedni.

Asztalosipari szerelői képzésen 15-en vesznek részt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Asztalosipari szerelői képzésen 15-en vesznek részt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A belügyminisztérium ún. téli, hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási kiírásának két programjában nyert támogatást az önkormányzat. Első körben november elsejével 28-an kezdtek el dolgozni az önkormányzati intézményhálózatban, december elején újabb 49 fő lépett a rendszerbe február végéig.

A másik program keretében OKJ-s bizonyítványt adó szakmákat tanulnak februárig, március végéig foglalkoztatást biztosít az önkormányzat. Ebbe a körbe olyanokat vontak be, akik korábban még nem vettek részt közcélú foglalkoztatás oktatási programjában. A cél, hogy minél többen olyanok részesüljenek képzésben, akik nem rendelkeztek még szakmával. A képzőintézmények hat olyan szakmát tanítanak a 87 érintettnek, amelyeket elsősorban a városüzemeltetés feladatkörében tartott fontosnak indítani az önkormányzat.

A Tudásparkban az asztalosipari szerelők képzése zajlik, 15-en tanulnak. Hulladékválogató és hulladék-feldolgozó szerelői képzés ugyanilyen létszámú csoporttal indult, konyhai kisegítőket képeznek a Teréz utcai otthon konyháján, ezen kívül parkgondozók és mezőgazdasági munkások kapnak bizonyítványt február végén.

Az orosházi kirendeltséghez tartozó településeken összesen 255 fő képzése zajlik téli átmeneti közfoglalkoztatás keretében, államilag elismert szakképesítés megszerzéséért – tájékoztatott Jankovné Héjas Katalin a munkaügyi kirendeltség vezetője. – Ezeket a képzéseket az önkormányzatok tervezték meg, az önkormányzatok a közfoglalkoztatók, a képzéshez pedig uniós pályázatból tudja a forrást hozzárendelni a megyei munkaügyi központ.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.