- hirdetés -

Újabb változások várhatók a hulladékszállításban Orosházán, ami elsősorban a társasházakat érinti. Akik csatlakoznak az új rendszerhez, azoknak olcsóbb lehet a hulladékszállítás.

Korábban már megírtuk, hogy törvényi változás miatt 2014. július 1-jétől hulladékgazdálkodási közszolgáltatást kizárólag nonprofit gazdasági társaság végezhet, ezért hozta létre a város 2013 novemberében az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft-t. Idén nyár óta már a számlázást is ez az új, nonprofit cég végzi.

Társasházak: egy konténer egy számla

Ezen felül azonban további változásokat is bevezetett a hulladékszállító cég, ami elsősorban a társasházakat érinti. Az elmúlt hetekben azon lakótömbök lakástulajdonosai, akik társasházként lettek bejegyezve, levelet kaptak a hulladékszállítást végző cégtől, és sokan háborodtak fel az abban leírtak miatt. Csizmadia Gergely, a Hulladékgazdálkodási Kft ügyvezetője szerint a levél tartamát sokan félreértették és egyfajta ultimátumnak vették.
– Holott a szándék csupán a tájékoztatás volt, hogy a lakótömbök lakástulajdonosai tisztában legyenek a pontos törvényi jogszabályokkal és hogy tudják, milyen kötelezettségei vannak a társasházként bejegyzett ingatlantulajdonosoknak. Működésünk során ugyanis kiderült, hogy a városban nagyon sok társasház nem működik a törvényi előírások szerint – fogalmazott.

A levélben többek között az áll, hogy amennyiben a társasházi lakás tulajdonosa nem egyéni gyűjtőedényt igényel (melynek elhelyezéséről, tisztántartásáról, és ürítési időpontban a közterületre való kihelyezéséről maga köteles gondoskodni), a közös gyűjtőedény használatára csak a társasház köthet szerződést a közszolgáltatóval és a közszolgáltatási díj megfizetésére is a társasház köteles.

Magyarul: ahol társasház van, ott nem lehet egyénileg fizetni, hanem közösen kell állni a teljes hulladékszámlát.

Ez volt az egyik olyan kitétel, amit sokan nem értettek. Az ügyvezető kérdésünkre elmondta, az elmúlt hónapokban felmérték a városban található társasházak működési rendjét, és hulladéktermelési szokásait.
– Sok érdekes dolgot tapasztaltunk, ami miatt változtatásokat kezdeményeztünk. Ennek a lépésnek egyszerű gazdaságossági okai vannak. Az ott lakók a társasházak, lépcsőházak előtti gyűjtőedénybe ürítik a szemetet, viszont társaságunk egy gyűjtőedényre több tíz számlát kénytelen kiállítani. Ez pedig felesleges adminisztrációs költséggel jár – fogalmazott Csizmadia Gergely.

A társasházaknál is változás jöhet a hulladékszállításban (Fotó: Melega Krisztián)
A társasházaknál is változás jöhet a hulladékszállításban (Fotó: Melega Krisztián)

Hozzátette, a változásnak az is oka, hogy felméréseik szerint az egyes társasházakban lakók által befizetett közszolgáltatási díj nem áll arányban az általuk elszállított hulladék mennyiségével. Az új rendszer azt is hivatott szolgálni, hogy pontosan kiderüljön, melyik társasház mennyi hulladékot termel, és csak ez után a mennyiség után kelljen fizetni. A tervek szerint a jövőben a konténerek zárhatók lesznek, így csak az adott lakóközösség szemete kerülne bele.
– A társasház tagjai dönthetik el, mekkora gyűjtőedényt kérnek és milyen gyakran ürítsük azt. Így a közös név alatt igénybe vett és közösen fizetett gyűjtőedény esetén a közszolgáltatási díjak csökkenése is várható – fogalmazott Csizmadia.

Az ügyvezető kiemelte, hogy a 2013-ban bevezetett lerakási járulék és a hulladéktörvény is arra ösztönöz mindenkit, hogy minél kevesebb lakossági vegyes hulladék kerüljön a kukákba, ezzel is erősítve a szelektív hulladékgyűjtést. Ebben a lakosság is érdekelt, hiszen a szelektíven gyűjtött papírt, műanyagot és üveget a kihelyezett konténerekből díjmentesen viszik el.

Ha nincs közös képviselő, nincs törvényes működés

A társasházak működését a 2003-as törvény szabályozza, ami a társasházak tekintetében jogokat és kötelezettségeket is tartalmaz, ez tehát nem új keletű. Mindezekről dr. Durayné Dr. Nikolics Nikoletta megbízott jegyzőt kérdeztük.
– A törvény szerint ott, ahol társasházként van bejegyezve a lakóközösség, kötelező közös képviselőt vagy intézőbizottságot választani. Emellett a 25 lakást meghaladó társasház esetében számvizsgáló bizottságot is kell választani – mondta. Ezen szabályok ellenőrzése jegyzői hatáskör. Durayné kiemelte, hogy az elmúlt 2-3 hétben sok közös képviselő, vagy lakóközösségi küldött járt nála, és érdeklődtek a pontos teendőkről.
– Aki nálunk érdeklődik, azzal minden esetben részletesen megbeszéljük, hogy az adott társasház szabályosan működik-e, és ha hiányosságok vannak, akkor elmondjuk, miket és hogyan kell pótolni. Ezt egyébként bármelyik jogász meg tudja mondani, érdemes tehát a társasházaknak átvizsgálni az alapító okiratot a törvényes működés érdekében – tette hozzá a jegyző.

A begyyűjtött hulladékot a hódmezővásárhelyi valamint a békéscsabai lerakóba szállítják ártalmatlanításra
Mindenki a saját szemete után fizessen
(archív fotó: Rosta Tibor)

Megtudtuk, hogy a társasházi közös képviselők között van két alapvető különbség. Az, akit a lakók többsége megbíz a közös képviselettel, de nem kap érte semmilyen fizetséget, minden további nélkül végezheti a munkáját. Ám innentől ő a felelős az összes jogi és pénzügyi döntés végrehajtásáért és ellenőrzéséért. Abban az esetben viszont, ha a közös képviselő fizetségért végzi a munkát, már gazdasági tevékenységet folytat, és a törvény értelmében külön szakirányú képzettség szükséges hozzá.

Csizmadia Gergely kiemelte, hogy már közel 20 társasház élt a lehetőséggel, és kötött új szerződést a Hulladékgazdálkodási Kft-vel. Hozzátette azonban, hogy a kedvezményes hulladékszállítás azokat a társasházakat illeti meg, akik minden törvényi előírásnak megfelelnek.

Lakossági fórumokon tájékoztatnak

A témában rendkívüli lakossági fórumokat is tartanak a körzet egyéni képviselői az érintettek részére, ahol az Orosházi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. is képviselteti magát.

December 1. 18 óra Tóth Zoltánné Pártok Háza (1.k.)
December 2. 17 óra Sára Csaba Eötvös iskola ebédlője (2.k)
December 3. 16.30 Horváth József Pártok Háza (5k.)
December 4. 17 óra Bojtor István Táncsics Gimnázium 72-es terem (6.k.)
December 5. 17 óra Lövei Ferenc Vürt (4.k)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.