- hirdetés -

Mi igen. Stábunk az elejétől a végéig lekövette azt a diszkóbalesetet, mely péntek délelőtt halálos is áldozatot szedett. Mielőtt bárki kétségbe esne, eláruljuk: bemutatóról volt szó.

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg ugyanis az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum és a Rotary Club Orosháza a Hiszem, ha látom elnevezésű doku-drámát fiatalok számára. A helyszín ezúttal is a Dózsa György és a Zombai utca kereszteződése volt. Mintegy 300 diákot vártak a helyszínre az orosházi oktatási intézményekből, az eső ellenére még a járókelők közül is sokan voltak kíváncsiak az eljátszott balesetre.

– Ez a szimuláció eszköz arra, hogy látvánnyal hívjuk fel a fiatalok figyelmét. A balesetek bekövetkezésének elkerülésében komoly döntéseket kell hoznia az utasnak és a gépkocsivezetőnek egyaránt, a diákok is kerülhetnek olyan helyzetbe, mikor arról kell dönteni: engedjék-e az adott személyt kábítószeres, alkoholos befolyás alatt vezetni, vagy sem – tudjuk meg Benkő Mihálytól, a Rotary Club orosházi szervezetének soros elnökétől. Hozzátette: a cél az, hogy a diákok elgondolkodva hagyják el a szimuláció helyszínét, és később, hasonló helyzetben azt mondják: nem.

Mentősök és tűzoltók mutatták be a diákoknak, hogyan dolgoznak egy balesetnél (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina
Mentősök és tűzoltók mutatták be a diákoknak, hogyan dolgoznak egy balesetnél
(klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

Azt is megtudtuk, a tanulók néhány héten belül az iskolákban: osztályfőnöki órán, csoportfoglalkozáson dolgozzák fel a látottakat. Az őket segítő szakemberekkel pedig mind a KEF, mind a rotarysok elbeszélgetnek majd, hogy a tapasztalatokat összegezve azon dolgoznak: a jövőben még hathatósabb legyen az előadás.

Hitték is meg nem is

A helyszín mellett minden adott volt ahhoz, hogy rekonstruáljanak egy igazi diszkóbalesetet: alkohol és drogmámoros tinik, egy brutális karambol, összetört kocsik, vér (persze csak mű), fájdalom, könnyek, tűzoltók, mentők, rendőrök és egy halottas kocsi. A helyzetet igyekeztek minél inkább életközelivé tenni, éppen ezért a kéklámpások mindent úgy tettek, mintha valódi lenne a baleset. Még a koporsó is.

Megkérdeztünk pár diákot, mit gondolnak az előadásról: volt, akire semmilyen hatást nem tett az eljátszott baleset. Nem egyet közülük azonban sikerült megdöbbenteni: több fiatal is elmondta stábunknak, hogy megrendítették őket a látottak, ezután pedig biztosan megfontolják, beüljenek-e olyan sofőr mellé, aki korábban fogyasztott tudatmódosító szert.

A nagy kérdés: ilyen helyzetben, a későbbiek során tényleg azt mondják-e majd, hogy nem? Reméljük, igen.

Hogy hogyan is néz ki a baleseti szimuláció, azt itt nézheted meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.