- hirdetés -

Kereken 5 millió 388 ezer 800 forintot hozott az orosházi kórháznak a Richter Egészségváros szombaton. Az orosháziak aktív összefogásának köszönhetően ennyire sikerült feltornázni a kétmilliós alaptámogatást.

Olyan hírességek vettek részt a Richter Egészségváros programján szombaton, mint az ismert színész, Rudolf Péter, a fitneszvilágbajnok Béres Alexandra, az Állítsátok meg Terézanyut! regény írója, Rácz Zsuzsa és a kétszeres olimpiai bajnok vívónk, Nagy Tímea. Azért jöttek el az orosházi főtérre, hogy saját tapasztalataikkal inspirálják a közönséget: fontos, hogy mindenki aktívan tegyen a saját testi és lelki egészségéért. A Richter Gedeon Nyrt. is ezzel a céllal hívta életre Egészségváros Programját.

A gyógyszeripari cég főgyógyszerésze, dr. Zalai Károly szerint a rendezvény egyik legfontosabb szegmense, hogy a lakosság kötetlenül és közvetlenül szakemberektől jut információhoz. – Manapság a leggyorsabb és legegyszerűbb tájékozódási felület egyértelműen az internet. Viszont ellenőrizetlen, szakmailag teljesen fals információk is keringenek. A Richter programjain mindenki szakembereknek teheti fel a kérdéseit anélkül, hogy bárhova időpontot kellene kérnie, nem is beszélve az előadásokról és a szűrővizsgálatok lehetőségéről – mondta dr. Zalai Károly.

Egy kis bátorítás dr. Duray Gergőtől (b), a megelőzés érdekében fontosak a szűrések Fotók: Kecskeméti Krisztina
Egy kis bátorítás dr. Duray Gergőtől (b), a megelőzés érdekében fontos a szűrés (klikk a képre) Fotók: Kecskeméti Krisztina

A gyógyszergyár hat éve indított útjára a programot, évente nagyjából hét helyszínen építik fel az Egészségvárost. Minden alkalommal a rendezvény helyszínéül választott település kórháza kétmillió forint alaptámogatást kap a vállalattól, a lakosság pedig lehetőséget kap, hogy saját kórházának gyűjtsön adományt. Az orosházi rendezvényre látogatók is pontgyűjtő füzeteket kaptak: minden végighallgatott előadás, elvégzett szűrés után matrica került a füzetbe, egy matrica háromszáz forintot jelentett. A nap végén a leadott pontgyűjtő lapokat összesítették, és a matricák értékét a Richter hozzáadta az alapadományhoz.

A szombati rendezvényen több ezren vettek részt, és gyűjtötték a pontokat. Közel 600 fő mérette meg a vérnyomását, tobb mint 850-en a vércukrukat, 450-en pedig a koleszterinszintjüket. A prosztataszűrésen résztvevők negyedénél további vizsgálatokat javasoltak a szakemberek. Csontsűrűségmérésre 300-an jelentkeztek, asztmaszűrésre 200-an, közülük 30-nak további vizsgálat javasolt, a vérüket pedig 55-en adták az Egészségváros Program keretében.

Az orosházi kórház végül összesen 5 millió 388 ezer 800 forintot kapott a cégtől, a lakosok aktív részvétele tehát több mint 3 millió forintot jelentett a helyi gyógyító intézménynek. Dr. Duray Gergő, a kórház főigazgatója elmondta, hogy a támogatás összegéből terheléses EKG-t vásárol a kórház, amely a szív- és érrendszeri megbetegedések szűrésében, vizsgálatában jelent majd nagy segítséget.

Testi-lelki egészség

A nap során az érdeklődők előadásokat hallgathattak többek között a csontritkulás kezelési lehetőségeiről, urológiai problémákról, depresszióról és szorongásról, részt vehettek csontsűrűségmérésen, szív- és érrendszeri kockázatfelmérésen, asztmaszűrésen. Emellett pedig számos tanácsadáson tehették fel kérdéseiket. A polgármesteri hivatal épületében véradásra is volt lehetőség. A testi egészség mellett a lelki egészségnek is nagy szerep jutott. A Richter a nőkért programon beszélgettek a női lét tabutémáiról a Terézanyu pályázat kapcsán, valamint az Aranyanyu Díj jelöltjeiről is.

Két évvel ezelőtt az orosházi Kovácsné Tóth Hajnalka kapta az említett díjat, ő is jelen volt a beszélgetésen. Elmondása szerint az elismerésnek köszönhetően sokat változott az élete, és ő maga is.
– Úgy érzem kibékültem magammal, magabiztosabb vagyok. Korábban nem gondoltam volna például, hogy képes lennék előadást tartani egy országos konferencián, de ma már szerencsére ez sem jelent gondot – emelte ki az orosházi kórház főnővére.

Az említett programlehetőségek mellett a gyerekeknek is kínáltak szórakozási lehetőséget, bábszínházi előadásokat nézhettek, volt gyermeksarok, Katus Attila aerobic bemutatóján pedig minden korosztály képviseltette magát a tornázók között.

A megjelent sztárokkal, ismert emberekkel bővebben is beszélgettünk az egészséges életmódról, megosztották velünk saját nehézségeiket, sikereiket, tapasztalataikat, valamint szó esett arról is, hogy szerintük mi szükséges ahhoz, hogy boldog és teljes életet éljünk. Az interjúkat hamarosan olvashatjátok.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.