- hirdetés -

Az esős időszakban gyakran előfordul, hogy járművek sarat hordanak fel az aszfaltozott utakra. A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság arra figyelmeztet, fokozottan figyeljünk, balesetveszélyesek lehetnek az ilyen szakaszok.

Az őszi hónapokban gyakori, hogy földutakról, mezőgazdasági művelés alatt álló területekről a járművek sarat hordanak fel az aszfaltozott utakra. Az ilyen szakaszok balesetveszélyesek lehetnek, hiszen ha valaki hirtelen akarja kikerülni a sarat, esetleg ráhajt, járművével könnyen megcsúszhat, írják a police.hu-n.

Ha saras az útszakasz és esik az eső, a csúszásveszély fokozódik. Erre elsősorban szántóföldek mentén, mezőgazdasági telephelyek közelében, illetve olyan helyeken lehet számítani, ahol földutak is csatlakoznak az aszfaltozott főutakhoz, mellékutakhoz.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság arra kéri a járművezetőket, hogy tartsák be a KRESZ előírásait: ha az útburkolatot besározzák vagy valamit elszórnak, akkor a többi közlekedő biztonsága érdekében a lehető leggyorsabban takarítsák le az utat.

Arra is felhívják a figyelmet: az őszi talajmunkák idején a mezőgazdasági gépekhez a föld megműveléséhez szükséges tartozékokat a járművezetők úgy rögzítsék, hogy azok menet közben ne mozdulhassanak el, ne eshessenek le. Ügyeljenek arra is, hogy a járműveken a világítások működőképesek legyenek, és semmi ne takarja el azokat. A lassabban haladó gépek, tehergépkocsik mögött feltorlódhat a forgalom. Csak akkor kezdjenek előzésbe, ha a manőver biztonságos befejezéséhez szükséges távolságot jól belátják. A mezőgazdasági járművek előzésénél tanácsos nagyobb oldaltávolságot tartani.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.