- hirdetés -

Harminc közfoglalkoztatott szedi a szemetet városszerte – az illegális hulladéklerakás miatt Orosházán is folyamatos munkát jelent fenntartani a tiszta és higiénikus környezetet.

A legfrissebb: építési törmelékek egy monori tanyán, egy sírkő maradványai hevernek nem messze a trágyadombtól, az önkormányzatra névtelenül érkezett bejelentés az esetről. Nem ritka a kommunális és az elektronikai, sőt az állati hulladék sem – az út mellé, árok partjára, fák tövébe dobva. Az illegálisan lerakott hulladék szennyezi a vizet, levegőt, talajt, kárt tesz a növényzetben, betegségeket okozhat. Sokakat érintő gond tehát, fontos tenni ellene.

A legfrissebb: építési törmelékek egy monori tanyán, egy sírkő maradványai hevernek nem messze a trágyadombtól, az önkormányzatra névtelenül érkezett bejelentés az esetről.
Egy sírkő maradványai egy monori tanyán

A közmunkások Start munkaprogram keretében szedik össze és ártalmatlanítják az illegális hulladékot, az előzetes feltérképezett lerakókat kézi és gépi erővel számolják fel. Csütörtök délelőtt Bogárzó mellett, egy bekötőúton dolgozott a csapat, bőven volt mit összeszedni.

– A célra 22,9 millió forint támogatást nyert a város, az önerő 2,7 millió forint – tudtuk meg Mák Szabolcstól. A közfoglalkoztatási koordinátor elmondta, az augusztus elsejétől február 28-áig tartó program keretében számítások szerint 335 tonna hulladéktól szabadítják meg a várost a munkások, és rendben tartják az 54 hulladékgyűjtő szigetet is.

A tapasztalatok egyébként azt mutatják, a szelektív hulladékgyűjtés szabályait sem ismeri mindenki a városban – nem ritka például az állati hulladék a műanyag palackok konténerében, vagy a rossz tévé mellette.

Közel 90 millió forint a közmunkára

Az illegális hulladék felszámolása, ártalmatlanítása programelem az egyik a most futó három Start munkaprogram közül. Ezen a téren mindig akad munka: a kevésbé forgalmas bekötőutak mellett, csatornaparton, erdősávok mentén az autógumitól az ásványvizes flakonokon keresztül szinte minden előfordul. Az illegális szemetelést súlyos pénzbírságot von maga után.

Éves szinten több száz tonna az illegális hulladék Orosházán (Fotó: Rajki Judit)
Éves szinten több száz tonna az illegális hulladék Orosházán (Fotó: Rajki Judit)

A csapadék- és belvíz elvezető rendszer karbantartására 22, 8 millió forintot nyert a város, és 3,6 millió forint önerőt raktak mellé. Ebből a forrásból 15 ezer m2 felületen nádvágás, 260 tonna iszap és hulladék ártalmatlanítása és 12 km hosszan csatorna tisztítása történik meg a következő hónapokban.

A közúthálózat karbantartása programelemre 30,5 millió forint állami, és 6,8 önkormányzati forrás jut. Ennek keretében újul meg többek között a gyopárosi sétány, erről itt írtunk. A három program 172 embernek jelent munkát és rendszeres jövedelmet hét hónapon keresztül.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.