- hirdetés -

Átvette az elismerő oklevelet, majd menteni indult Szilaj Izabella mentőtiszt. Na ezért is jár a tisztelet a kéklámpásoknak. Érdemes volt pénteken a főtérre látogatni, bőven volt mit nézni és kipróbálni a II. Városi Kéklámpás Napon.

A helyszín új volt – tavaly a Malom tónál gyűltek össze a kéklámpások, idén viszont a főtér adott otthont a nagyszabású rendezvénynek. A cél azonban nem változott – a prevenció fontosságára hívták fel a hangsúlyt a rendőrök, tűzoltók és mentősök. Mert segítenek, amikor csak kell, de jobb a bajt megelőzni.

Örömmel szemlélte a főtéri sokaságot péntek délután Vincze Tibor. A szervező Őrizd a lángot Alapítvány elnöke az OrosCafénak elmondta, sokan fogtak össze, hogy az idei Városi Kéklámpás Napot sikerre vigyék:
– Az volt a célunk, hogy rávilágítsunk, milyen megelőző tevékenységet folytatnak a kéklámpások, és hogy az érdeklődőknek méltó módon bemutassuk a rendőrség, mentőszolgálat és tűzoltóság munkáját – emelte ki Vincze Tibor.

A mentőmotor népszerű volt a gyerekek körében is (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
A mentőmotor népszerű volt a gyerekek körében is (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

Az augusztus 29-ei program ezúttal is a kéklámpások felvonulásával indult, szirénázva sorjáztak keresztül a városon, majd parkoltak le a főtéren. Szigorúan ügyeltek arra, hogy az út szabad maradjon, ha riasztás van, menni tudjanak – ők ugyanis most sem pihentek. És érkezett is riasztás. A mentősöknek kellett menniük: Szilaj Izabella mentőtiszt indult nem sokkal azután, hogy átvette az Év mentőse oklevelet, és az azzal járó ajándékcsomagot, amivel Orosháza város ismerte el áldozatos munkáját.

Mellette Pető Krisztiánnak szólt a taps. A rendőr főtörzszászlós 1996 óta dolgozik rendőrként, azt mondja, kihívásokkal teli a szakma, de épp ez a szép benne:
– A kihívásokat, úgy érzem, sikeresen kezeltem és erre törekszem a jövőben is. Az pedig nagy örömmel tölt el, hogy a parancsnokaim és a városvezetés bízott bennem, és elismerték a munkámat – mondta el az Orosházi Rendőrkapitányság szolgálatparancsnoka.

És a sorból természetesen az Év tűzoltója sem maradhat ki: Rékasi Zsolt tű. főtörzsőrmester érdemelte ki a város elismerését, a hét éve kiválóan szolgáló tűzoltónak is méltán járt a kollégák és a közönség tapsa. Az egyébként, hogy elismerjenek hármat a kéklámpások közül idén történt először, de nem utoljára – erről a város képviselő-testületének legutóbbi ülésén volt szó, Dávid Zoltán képviselő javaslatára.

Pető Krisztián, Szilaj Izabella és Rékasi Zsolt - az év legkiválóbb "kéklámpás" dolgozói (klikk a képre) Fotó: Melega Krisztián
Pető Krisztián, Szilaj Izabella és Rékasi Zsolt – az év legkiválóbb „kéklámpásai” (klikk a képre)
Fotó: Melega Krisztián

Az Őrizd a lángot Alapítvány és a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezte a Városi Kéklámpás Napot, ami sok érdekességet kínált kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A rendőröknél például traffipax mérte a futók sebességét, fel lehetett venni a golyóállómellényt és megtudhattuk azt is, mivel és hogyan rögzítik a nyomokat. A mentősök megmutatták vadonatúj mentőautójukat, és azt is, mi mindennel indulnak életet menteni. Ráadásként motorral is érkezett mentőorvos az idei rendezvényre.

A tűzoltóknál többek között a füstsátorban kellett az ügyesség, és a kitartás a vállalkozó kedvű érdeklődőknek. Bajkán György tű. alezredestől megtudtuk, játékos feladatokkal hívják fel munkájuk nehézségeire a felnövekvő generáció figyelmét, a vetélkedők legjobbjait díjazták is. Minden programot a megelőzés jegyében szerveztek:
– A szlogen: több megelőzés, kevesebb beavatkozás. Az idei évben már számszerűen is kimutatható az eredmény, hiszen kevesebb tűzeset történt a működési területünkön, mint az előző évek hasonló időszakában – emelte ki az orosházi tűzoltóparancsnok.

Működésben a MIG-15 hajtóműves jármű (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit
Működésben a MIG-15 hajtóműves jármű (klikk a képre) Fotó: Rajki Judit

A rendezvényt szakmai bemutatók, szűrések színesítették, a szirénák – ha nem is egyfolytában, de igen gyakran – szóltak, a gyerekek örömére. A legnagyobb látványosság a Rákóczi és Kossuth utcák kereszteződésében beindított MIG-15-ös vadászgép hajtóművel felszerelt speciális tűzoltójármű, a ZIL 131 Turbóreaktív oltó volt – ritka élmény civilnek, rengetegen is voltak rá kíváncsiak.

140 éves Orosháza szervezett tűzvédelme

És ha már tűzoltók: 140 éve, hogy Orosházának szervezett tűzvédelme van, erről emlékeztek meg kora délután a tűzoltó laktanyánál a szervek. Koszorúzott a város, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, és a kormányhivatal. Süli Zsolt tű. alezredes, kirendeltségvezető beszédéből megtudtuk, hazánkban az első önkéntes tűzoltóság Budapesten, 1870. január 19-én tartotta meg első éjjeli őrségét. Orosházán négy évvel később, 1874-ben alakult meg az önkéntes tűzoltó testület, majd 1924-ben létrehozták a községi szegődményes fizetett tűzoltóságot. Érdekesség, hogy a tűzfigyelő szolgálat az evangélikus templom tornyában volt. És ha változások bőven voltak is a tűzoltóság életében az eltelt évtizedekben, de a feladat nem változott: oltani, menteni, az emberek biztonságát szavatolni.

Black Band és First koncertekkel zárult a II. Városi Kéklámpás Nap, amikor az Orosházán és környékén szolgáló mentősökkel, tűzoltókkal és rendőrökkel találkozhattak az érdeklődők, érdekes kulisszatitkokba éppúgy belepillantva, mint hasznos ismeretekkel gazdagodva. A főtéren ezúttal minden róluk szólt, még a délelőtti TFA tűzoltóverseny is. A szervezők ígérete szerint jövő augusztusban is lesz egy ilyen nap, kéklámpások napja.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.