- hirdetés -

Kevesebb vagyon elleni bűncselekmény történt tavaly, de több lakásba törtek be. A rendőrök felderítették a betöréssorozatokat, járőröznek gyalog, és továbbra is fokozottan figyelnek Szentetornyára és Gyökeresre. Képviselőknek számolt be a rendőrkapitány.

Nyolc település, 51 ezer lakos, 717,69 km2 – ezzel az illetékességi területtel a megye második legnagyobb rendőrkapitánysága az orosházi. Az előző év mutatóit Czecher Péter rendőr alezredes, kapitányságvezető vázolta a képviselő-testület legutóbbi ülésén, az évet összegző előterjesztés adatait összegezzük.

Czecher Péter r. alezredes és Hudák r. ezredes a testületi ülésen (archív fotó)
Czecher Péter r. alezredes és Hudák r. ezredes a testületi ülésen (archív fotó)

A közterületi és bűnügyi mutatószámokból kiderült, megőrizték az elmúlt évek eredményeit.
– Nem csak Békés megye, hanem az ország egyik legbiztonságosabb városa volt Orosháza 2013-ban – hangsúlyozta Czecher Péter kapitány a pénteki egyeztetésen. A kapitányság illetékességi területén rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmény 905 volt 2013-ban (ennél valamivel több, 952 volt 2012-ben), a 905 közül 591-et Orosházán követtek el (65,3%). Csökkent a regisztrált vagyon elleni bűncselekmények száma (2013 – 255, 2012 – 272), de ezen belül emelkedett a lakásbetörések száma az elmúlt évben: 30-ról 40-re. – Tavaly nyáron a belvárosban egy budapesti páros, míg Szentetornyán egy helyi lakos tört be több ingatlanba, mindkét betöréssorozatot felderítettük, az elkövetőket elfogtuk – tudtuk meg a kapitánytól.

Közel 1000 lőfegyver, és még 67

A közlekedésbiztonsági helyzet kapcsán az alezredes elmondta, 59 személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset történt Orosházán, 10-el több, mint előző évben. Ittasan 10 esetben okoztak sérüléses balesetet járművezetők, míg 2012-ben 4 ilyen eset volt. Legtöbbször egyébként az elsőbbségi jog megszegése miatt történt baleset (19), és legtöbbször személygépkocsi vezetője volt a hibás (35).

A beszámolóból kiderült, 350 természetes személynek 996 fegyverét tartották nyilván tavaly a kapitányság illetékességi területén, további 67 lőfegyverrel pedig 2 jogi személy rendelkezik. Czecher Péter kiemelte, hatékony a közterület felügyelet, gyakori a gyalogos járőrszolgálat, és fokozott a rendőri figyelem Szentetornya és Gyökeres városrészek esetében. A rendőrség munkáját nagyban segítette az Orosházi Polgárőr Egyesület, a bűnfelderítésben és a bűnmegelőzésben egyaránt. A kapitányság 95%-os feltöltöttségű állományának legfőbb feladata, a jelenlegi közbiztonsági helyzet megtartása, lehetőség szerinti javítása.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.