- hirdetés -

Az idei búza nem a legjobb minőségű a pékek számára, de biztosított a jövő évi kenyerünk. Új kihívásokkal kell szembenéznie, de a pékszakma megújulóban van, derült ki a Pékakadémián.

Minden szakmának vannak olyan sarkalatos kérdései, melyek folyamatosan előkerülnek, ez a helyzet a pékeknél is: lesz-e elég búza idén, ha igen, milyen lesz a minősége? Kell-e, lehet-e fogyasztói árat emelni, hogyan alakulnak az egyéb költségek? A szakmabeliek egyelőre még nem tudnak semmi biztosat, nem sokkal a betakarítások után is csak becslésekkel kalkulálhatnak a búzát, lisztet illetően. Áremelés kérdésében szintén csak reménykednek: néhány orosházi pékség vezetője szerint kellene az emelés, de nem mernek lépni.

Persze egyedül nehéz megoldásokat keresni, és az újdonságokról sem lehet tájékozódni. Ezért jött létre évekkel ezelőtt városunkban, a Kenyérünnephez kapcsolódóan a Pékakadémia, ahol találkozhat a szakma, majd egymás között megbeszélhetik az aktualitásokat is. A rendezvény idén augusztus 19-én, a Petőfi Művelődési Központban kapott helyet.

Romlik a minőség, túl sok az albán pékség

Amellett, hogy az érdeklődők az egészséges kenyérfélékről és egy kézműves pékség sikeréről hallhattak, a szakmai konferencia idei egyik fő témája a pékeket, pékségeket érintő kihívások voltak. Varga László, a Pékek a Pékekért Alapítvány kuratóriumi elnöke szerint komoly dilemmát okoz a kenyér minősége, összefüggésben az idei búzaterméssel.

– Egyelőre úgy tűnik, bizonyos nagyságrendű problémák vannak a minőséggel, de valószínűleg nem megy ki a legjobb búza az országból. A szakmát érintő másik nagy kihívás a sok, fél-illegális albán pékség. Azonnali megoldást nem lehet nyújtani ezekre a problémákra – fogalmaz kérdésünkre Varga László, de azt mondja, van remény, ha újít a szakma. Példaként azt a kezdeményezést hozza, melyben tavaly a magyar nemesítésű búzákból olyan lisztet őrölt a tótkomlósi malom és a Szegedi Gabonakutató, melyből adalékanyagok nélkül is jó minőségű kovászos kenyeret lehet sütni.

A szakma eme kihívásairól Gyaraky Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője is beszélt, már a nagyközönség előtt.

Gyaraky Zoltán szerint a pékszakmának is meg kell újulnia (Fotó: Zavada Andrea)
Gyaraky Zoltán szerint a pékszakmának is meg kell újulnia (Fotó: Zavada Andrea)

– Idén a gabona minősége nem a legkedvezőbb a pékek számára, de összességében azért rendben van a jövő évi kenyerünk. Ugyanakkor szembesülünk azzal is, hogy még mindig tart a vásárlói érdeklődés visszaesése, csökkent a kenyér– és péksütemény fogyasztás. A pékek nem tudják azokat az áremeléseket érvényesíteni, különösen a multinacionális vállalatokkal szemben, melyeket el szeretnének érni, ezért csökken a nyereségük.

Gyaraky szerint meg kell találni azokat a módokat, melyekkel a szakma ismét felfrissíthető. Ő is problémásnak látja a gombamód szaporodó albán pékségeket, bár szerinte ezeket a hatósági ellenőrzések során ki lehetne szűrni, majd kezelni kellene a visszaéléseket.

Nem a tömegáruk piacán kell versenyképesnek lenni

– Egyre szélesebb körben jelennek meg a termékpalettán azok a péksütemények, melyek érdekesebbé és kívánatosabbá teszik a fogyasztást. Felbukkantak az egészséges táplálkozási célt kielégítő termékek – sorolja a változás szelét jelző újdonságokat Gyaraky Zoltán. – Örvendetes, hogy a pékek visszatérnek a hagyományokhoz is, ismét divat lett kovászos termékeket előállítani, illetve kevesebb adalékanyaggal sütni. Egyre többen nézik vissza nagyanyáink receptúráját és egy-egy tájegységre jelllemző péksüteményeket ismét divat készíteni.

A szakember azt is hozzáteszi, szerinte a pékek nem a tömegtermékek piacán lesznek versenyképesek, hanem olyan húzó, egyedi vezértermékekkel emelkedhetnek ki, melyek felkeltik a fogyasztók érdeklődését.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.