- hirdetés -

Munkaerőhiánnyal küzdhet a közeljövőben az orosházi kórház, ezért szeptembertől ápolói képzést indít. A hiányszakmával garantált az elhelyezkedés.

Sok az ágy, kevés az ápoló, valamennyi hazai kórházra jellemző megállapítás. Az orosházira is, ahol most 500 körüli az egészségügyi szakdolgozók száma, az utánpótlás pedig kérdéses.
– Korábban a szakdolgozók körében nem volt tapasztalható az orvosokéhoz hasonló migráció, főleg nem megyénkben. Azonban az elmúlt években nőtt azok száma, akik külföldön vállalnak munkát, ők jellemzően egyébként nem pályakezdők, hanem középkorúak – tudtuk meg Greksza Lászlónétól, a helyi kórház ápolási igazgatójától.

Bali Dénesné segédápoló munka mellett érettségizett, szeptembertől ápolónak tanul (Fotó: Rajki Judit)
Bali Dénesné segédápoló munka mellett érettségizett, szeptembertől ápolónak tanul (Fotó: Rajki Judit)

– Pár héttel ezelőtt Dávid Zoltán képviselő úrral, a szociálpolitikai kerekasztal elnökével egy kórházi látogatása során megvitattuk a szakdolgozói létszám kérdését. Hamarosan munkaerőhiány jelentkezik. Hogy ezt megelőzzük, ápolói képzést indítunk egy szegedi iskolával karöltve – tájékoztatott Grekszáné.

Gyakorlóhelyként adott a kórház, itt oktat majd a helyi szakembergárda is. Az érettségizettek (az első szakma megszerzéséig) ingyen, állami normatívából tanulhatnak három éven át az esti iskolában, a szakmával rendelkezők pedig havi 9 ezer forint tandíj ellenében. Sikeres vizsgát követően gyakorlatilag garantált a munkahely. Jelentkezők már vannak: egyrészt kórházi dolgozók, másrészt frissen érettségizettek. Jelentkezni a bizonyítványok fénymásolatával lehet augusztusban a szakrendelő 3. emeletén található ápolási igazgatóságon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.