- hirdetés -

Utánajártunk, hogy a diákoknak Orosházán milyen lehetőségeik vannak, ha nyári munkát szeretnének vállalni.

A nyári szünet gondtalan időszakára a pihenésen felül sok fiatal pénzszerzési lehetőségként is tekint. A mindennapi iskola mellett sokaknak nem fér bele a munka, ezért a vakációt használják arra, hogy némi zsebpénzt keressenek.

A megbízó cégeknek is megéri diákokat foglalkoztatni: nem kell munkáltatói járulékot fizetni utánuk, csupán toborzási díjat. Nagyon rugalmas foglalkoztatási forma, a nyári szabadságolások is megoldódnak, és a fiatalok könnyen beletanulnak új munkakörökbe. A fiatalok általában a mindenkori minimálbérnek megfelelő óradíjat kapják, ez jelenleg bruttó 584 forintot jelent óránként. Keresetüket viszont csak a 16%-os személyi jövedelemadó terheli. Évente átlagosan 150-180 ezer diák vállal alkalmi munkát, legalább háromnegyedét iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatják.

Komoly segítség a cégeknek

A diákmunkának már helyi cégeknél is van hagyománya, nagy többségük diákszövetkezeten keresztül foglalkoztat fiatalokat. Így tesz az orosházi VASEX Kft is.
– A diákok foglalkoztatása nálunk úgy indult, hogy a dolgozók gyerekeinek próbáltunk nyári munkát biztosítani és munkatapasztalatot nyújtani. Időközben viszont rájöttünk, hogy nagyon komoly segítséget jelentenek, azóta gyakran adunk munkát diákoknak – mondta Polyák János, a VASEX Kft. ügyvezetője.

A diákok sokat segítenek és gyorsan tanulnak a "szakiktól" (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A diákok sokat segítenek és gyorsan tanulnak a „szakiktól” (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Diákszövetkezetek a legfőbb közvetítők

Diákmunkára olyan nappali tagozatos fiatalok jelentkezhetnek, akik betöltötték 16. életévüket. Három diákszövetkezetet kérdeztünk meg, milyen munkát kínálnak.

A megkérdezett iskolaszövetkezetek közül az elmondottak alapján a Mind-Diák Szövetkezet adja a legtöbb munkát a helyi diákoknak.
– Évszaktól és megbízásoktól függően 15-35 fiatalt foglalkoztatunk állandó jelleggel a térségben, adminisztratív feladatkörben, raktári egységben végzett csomagoló, hosztesz és kisegítői munkakörben kínálunk nekik állást – tájékoztatott Nagy Rózsa, a Mind-Diák Szövetkezet divízióvezetője.

A Fürge Diák Iskolaszövetkezet is sok fiatalnak talál állást: – Helyi vállalatnál csomagoló munkakörben foglalkoztatunk diákokat három műszakban. Ez egész évben folyamatos munka, hétköznapokon műszakonként kettő, hétvégén pedig négy diák dolgozik – tájékoztatott Baksy Marianna marketing vezető.

Gyapjas Krisztián büfés kisegítőként dolgozik, mojitot készít Gyopárosfürdőn. Ő is diákszövetkezeten keresztül találta a nyári állást (Fotó: Rajki Judit)
Gyapjas Krisztián büfés kisegítőként dolgozik, mojitot készít Gyopárosfürdőn. Ő is diákszövetkezeten keresztül találta a nyári állást (Fotó: Rajki Judit)

A Meló-Diák Országos Diákvállalkozási Hálózaton keresztül is találhatnak munkát azok a diákok, akik dolgozni szeretnének. – A nyári időszakban egy orosházi vállalathoz terület karbantartói valamint irodai adminisztrátori munkakörbe közvetítettünk ki hét diákot. Azonban az orosházi térségből ritkán érkezik megbízásunk – tudtuk meg Molnár Györgytől, a békéscsabai iroda témavezetőjétől.

Diákmeló az önkormányzatoknál is

Az állam is szorgalmazza a fiatalok munkavállalását. A Nemzetgazdasági Minisztérium hirdette “Nyári diákmunka elősegítése 2014” programra országszerte több mint 15 ezren jelentkeztek. A program keretében 16 és 25 év közötti, nappali tagozatos diákok kaphatnak munkalehetőséget a helyi önkormányzatoknál, ill. az önkormányzati fenntartású intézményeknél.

– A tavalyihoz hasonlóan idén is nagy érdeklődés övezi a kormány kezdeményezését, amely lehetőséget teremt a diákoknak, hogy betekintsenek a munka világába, és tapasztalatot szerezzenek. Orosházán jelenleg 45 diákot tudunk foglalkoztatni a program keretében, augusztus elsejétől pedig további 13 fővel bővíthetjük ezt a létszámot – mondta el Zalai Mihály alpolgármester.

A diákok az illetékes munkaügyi kirendeltségeken regisztrálhatnak, amennyiben szeretnének élni a lehetőséggel. A program keretében két hónapon keresztül (július 1. és augusztus 31. között) 100 százalékos bértámogatást igényelhet az önkormányzat, a foglalkoztatottak után járulékot nem kell fizetni. A támogatás a minimálbér, illetve a garantált bérminimum időarányos részének felel meg. A diákok maximum napi hat órát dolgozhatnak – írja az MTI.

Orosházán a könyvtárban, a múzeumban, a diákélelmezésnél, a szociális központban valamint a polgármesteri hivatalban dolgoznak diákok a minisztériumi program keretében.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.