- hirdetés -

Már 14 évnél fiatalabbak is kipróbálják a kábítószert. A függőségtől nehéz megszabadulni, de Orosházán is vannak segítők. Megmutatjuk, kikhez fordulhat, aki bajban van.

Javulnak a mutatók, egyre több kábítószert foglalnak le a határon, a megelőzésben is élen jár hazánk. Mit tehet azonban az, aki már függő, de szabadulna szenvedélyétől? Számba vettük az orosházi segítő helyeket.

A statisztikák szerint mára 14 éves kor alá esett az a határ, amikor a gyerekek először kipróbálnak valamilyen drogot – hangzott el a Kábítószerellenes Világnap gyopárosfürdői rendezvényén még júniusban. Habár a kilencvenes évek óta nőtt a regisztrált kábítószerfogyasztók száma, egyre többen jelentkeznek kezelésre is.

Mit tegyen az, aki le akar jönni a szerről?

Kálmán László (Fotó: Rajki Judit)
Kálmán László: „Segítünk a leszokásban”

Hol és milyen segítséget kaphat az, aki leszokna, egyedül azonban nem jut dűlőre? Orosházán és a környéken több olyan szervezet is működik, ami támogat a leszokásban.

– A segítő helyek nem csupán egyféle függőség leküzdésében segítenek – mondja Kálmán László, az Orosházán is működő Mi-Értünk Egyesület koordinátora. – Vannak olyan speciális szolgáltatások, amit kifejezetten kábítószerhasználók vehetnek igénybe, de a legtöbb hely fogadja az alkohol-, gyógyszer-, játék- és nikotinfüggőket, valamint hozzátartozóikat is. A 2000-ben alakult Mi-Értünk Egyesület alacsonyküszöbű ellátást biztosít, vagyis nem támaszt magas elvárást a hozzá forduló felé: a szolgáltatás igénybevételének nincsenek feltételei (névtelen, önkéntes, ingyenes), csak az, hogy a függő változtatni akarjon. Nem várjuk el a szermentességet, de ennek elérése végső, hosszabbtávú cél lehet – tudjuk meg.

A segítő beszélgetéseken túl a fertőzések megelőzése végett tűcsere programot is működtetnek. Megkereső programokkal, szóróanyagokkal és bulisegéllyel városi szórakozóhelyeken is találkozhatunk velük, illetve szerda délelőttönként a városi kórházban is biztosítják szolgáltatásukat. Arról, mi mindennel foglalkoznak még, itt találsz információt.

Ők is segíthetnek

Békés megye több településén működtet segítő intézményeket a Független Egyesület, így városunkban is. A kistérség 10 települését fedik le, leginkább nikotin-, alkohol- és kábítószerfüggők fordulnak hozzájuk. Az általános tájékoztatáson és információ adáson túl a munkakeresésben, hivatalos ügyek intézésében adnak támpontot, de segítenek a szociális ellátórendszerben történő elhelyezkedésben és ha kell, ruhaadományt is osztanak. Róluk bővebben itt olvashatsz.

Megyei szinten meg kell említenünk még a szenvedélybetegek rehabilitációs részlegét Nagyszénáson. Ez egy bentlakásos intézmény, ahol pszichoterápiás módszerekkel segítik a pácienseket. Itt hosszútávon az egészségügyi, szociális és pszicho-szociális rehabilitáció elérése a fő cél.

Segítséget a családsegítő szolgálattól is lehet kérni, hiszen az itt dolgozók a fent említett intézmények valamelyikébe irányítják tovább azokat, akik szeretnének leszokni, vagy családjukban, ismeretségi körükben találkoznak a problémával küzdőkkel.

MTI
MTI összesítés a regisztrált drogfogyasztók számának alakulásáról

A prevencióban aktívan közreműködő, illetve a segítő helyeket, oktatási intézményeket, akár a rendőrséget helyi szinten Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok (KEF) fogják össze országszerte. Ezek olyan szakmai munkacsoportok, melyek a kábítószerprobléma visszaszorítása, illetve az egészségfejlesztés érdekében jöttek létre. Feladataik közé tartoznak többek között a koordinációs munkák, a párhuzamosságok kiszűrései, javaslatot tehetnek új szolgáltatás bevezetésére, és városi drogstratégiát alkothatnak.

A 2001 óta működő, 15 tagszervezettel rendelkező orosházi KEF rendszeresen szervez továbbképzéseket, részt vesz szakmai tapasztalatcseréken. Emellett gyakran pályázik sikerrel, programokat szervez a diákság számára, kutatásokat végez.

– Idén új városi drogstratégiát készítettünk, mivel lejárt az előző. Ebben arra is törekszünk, hogy új tagokat vegyünk fel, akik a problémamegoldásban lehetnek segítségünkre. Az orosházi Egységes Szociális Központ 2014-ben szenvedélybetegek számára hoz létre nappali ellátó intézményt. Szeretnénk velük kapcsolatba lépni, és bevonni őket a városi stratégiába is – tudtuk meg Dávid Zoltán orosházi KEF elnöktől.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.