- hirdetés -

Július 1-jével megszűnt az ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt. Orosházi Üzemegysége. Az ügyfélszolgálat városunkban marad, de a telephelyet Békéscsabára költöztetik és több munkahelyet megszüntetnek. Ennél többet nem tud a városvezető sem, akit az utolsó pillanatban tájékoztattak.

– Méltánytalan és felháborító az az eljárás, hogy az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt csak felszólításra tájékoztatta az orosházi önkormányzatot arról, bezárják telephelyüket, városi szóbeszédekből kell megtudni egy ilyen horderejű döntést – mondta el Zalai Mihály alpolgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A városvezető kiemelte, június 18-án levélben érdeklődött Tajti Péter általános vezérigazgatótól a cég szándékairól, választ két hét múlva a polgármesteri hivatal kapott.
– Ebben a gazdasági és pénzügyi válságra, a fogyasztók számának, így a bevételek csökkenésére és az ágazati adókra hivatkoznak, ami miatt szükségét látják a tevékenység racionalizálásának – idézett a levélből Zalai. – Azt is leírták, hogy év végéig 65 fővel készülnek csökkenteni a munkavállalói létszámot, az orosházi üzemegységet pedig összevonják Békéscsabával. A levélből nem derült ki, ezt mikor kívánják megtenni, de úgy hírlik, hogy ez július 1-jével már megtörtént – fogalmazott Zalai, aki hozzátette, azt nem tudják, hogy az összevonás Orosházán hány munkahelyet érint.

Az ügyfélszolgálat marad a Dózsa utcán, de a telephely költözik (Fotó: Melega Krisztián)
Az ügyfélszolgálat marad a Dózsa utcán, de a telephely költözik (Fotó: Melega Krisztián)

A hálózatot üzemeltető ÉGÁZ-DÉGÁZ és a gázt szolgáltató GDF-SUEZ ügyfélszolgálata is marad Orosházán, de az alpolgármester szerint ez újabb kérdéseket vet fel, hiszen a cég telephelye nagy, nehezen hihető, hogy egy iroda miatt az egészet fenntartják.

Az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt a vezetékek karbantartásáért, működtetéséért felel. A vezetékbe kerülő gázt azonban nem ők biztosítják.

A Dégáz szerint az összevonás és a telephely bezárás nem rontja a szolgáltatás minőségét és a biztonságos üzemeltetést. Ezzel szemben Zalai önálló orosházi telephely nélkül ezt nem látja biztosítottnak.
– Ha például a kórházban komolyabb üzemzavar történik, ki lesz, aki ezt gyorsan elhárítja és megjavítja? Szentetornyán nemrégiben átvágtak egy gázvezetéket, ahova 1 óra 50 perc alatt értek ki a gázszolgáltató emberei. Egy ilyen esetnél ezután mennyit kell majd várakozni, hogy elhárítsák a hibát, ha Békéscsabáról indulnak útnak? – tette fel a kérdést Zalai Mihály.

A Szolnoki Bányakapitányság tud az összevonásról, az ÉGÁZ-DÉGÁZ Zrt-nek jogszabályban előírt kötelessége volt a tájékoztatás. Úgy tudjuk, a bányakapitányság most méri fel, hogy mennyire lesz képes ellátni kötelezettségét a csabai üzemmérnökség.

Drágulhat a tervezés

Az ellátás minősége és a biztonság mellett a gáztervek elkészítésében is nagy visszalépés jöhet – hangzott el a sajtótájékoztatón. Aki építkezik, felújít, annak gáztervet kell készíttetni, és engedélyeztetni. A terveket eddig Orosházán kellett leadni, és Békéscsabán bírálták el. Most ezeket át kell juttatni Békéscsabára, de az engedélyezés már Győrben történik, ami újabb problémákat vet fel.
– A szolgáltatónak 30 napja van elbírálni egy tervet. Ezeket be is tartják, ám a szegedi összevonások után az volt a tervezők tapasztalata, hogy többször érkeznek vissza tervdokumenációk formai hibákra hivatkozva, így meghosszabbodik az engedélyezés, késhet a beruházás, drágulhat az ügyintézés – vázolta fel Varju József, az orosházi önkormányzat energetikusa.

Emberéletek lehetnek veszélyben

– Közbiztonsági szempontból mindenképpen aggályosnak tartjuk a változásokat! – vette át a szót Vincze Tibor közbiztonsági referens. Elmondta, hogy a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra megérkezett az ÉGÁZ-DÉGÁZ bejelentése, de a hatóság sérelmezi, hogy erről nem történt semmilyen egyeztetés.

A Katasztrófavédelmi Mobil Labor megérkezik (Fotó: Melega Krisztián)
A katasztrófavédelem szakemberei aggályosnak tartják a telephely bezárását
(Archív fotó: Melega Krisztián)

– Dél-Békés több településén is csatornáznak, így megszaporodtak a gázvezeték átvágások. Az orosházi telephely megszüntetésével jelentősen nő a gázos hibaelhárítók kiérkezési ideje, így az időcsúszás miatt akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek, hiszen amíg nem zárják le a sérült vezetékrészt, ömlik a gáz a szabadba – fogalmazott Vincze Tibor.

A sajtótájékoztató végén Zalai Mihály kiemelte, hogy az önkormányzat több szervezettel és hatósággal készül közösen lépéseket tenni. Vizsgálják, hogy a telephely megszűnéssel el tudja-e látni az ÉGÁZ-DÉGÁZ a vállalt feladatait.
– A cég üzletszabályzata azt írja, a műszakilag lehetséges legrövidebb időn belül kell elhárítani a hibát. Ez elég tág megfogalmazás, néhány perctől több óráig is terjedhet ez az idő, ezért kezdeményezzük az energetikai hivatalnál ennek felülvizsgálatát. A katasztrófavédelemmel közösen vizsgáljuk, hogy a cég jelenlegi feladatellátása megfelel-e a jogszabályoknak. Ha igen, akkor az országgyűlési képviselőnkön keresztül kezdeményezzük a jogszabályi környezet megváltoztatását, hiszen a legfontosabb a lakosság és az ellátás biztonsága – zárta Zalai Mihály.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.