- hirdetés -

Életének 83. évében elhunyt Kiss-Horváth Sándor helytörténész, a Kútmúzeum alapítója, akit barátai és tisztelői “Csodabogárnak” neveztek.

Kiss-Horváth Sándor nyá. alezredes 2014. június 11-én, 83 éves korában, rövid betegség után eltávozott közülünk.

Az Orosházi Helytörténeti Csoport alapító tagjaként évtizedeken át a helyi és környékbeli múltat kívánta megörökíteni a jövő nemzedéke számára. 1983-ban megnyitotta az Orosházi Kútmúzeumot, ami nem sokkal később Vízellátási, Történeti Gyűjteménnyé vált, majd 2001-ben és 2005-ben is megkapta az „Év Múzeuma” elismerést.

Kiss-Horváth Sándor (1931-2014)
Kiss-Horváth Sándor (1931-2014)

Munkásságát 1990-ben Podmaniczky díjjal, 2002-ben “Orosháza Városért” kitüntetéssel ismerték el, majd 2005-ben a Szent György Lovagrend tagjává avatták.

Gyűjtőtársaival együtt rendszeresen szervezett kiállításokat a város helytörténetének emlékeiből, értékeiből, az Orosházához kötődő katonai és rendészeti szervek több kort felölelő emléktárgyaiból, veteránnak minősülő közlekedési eszközökből. Emellett aktívan részt vállalt a múzeum tárgyainak gyarapításában és az egykori orosházi honvédség életét bemutató emlékszoba kialakításában.

Kiadatlan könyveiben feldolgozta Orosháza lakosainak Kossuth Lajoshoz való kötődését, a helyi vadvadászat történetét és az „Önéletrajzi emlékeimből” című könyvében összefoglalta életének történetét.

Ki is volt Kiss-Horváth Sándor? Ő volt a „Csodabogár”, aki sokoldalúságával, széles látókörűségével, szorgalmas munkájával szívesen végzett hasznos tevékenységet szülővárosa emlékeinek gyarapítására.

Sanyi bácsi! Az általad létrehozott történeti értékekkel és emlékekkel közöttünk maradsz, megőrizzük emlékedet.

Ludvig József

Kiss-Horváth Sándor temetése június 26-án, 9 órakor lesz az Alvégi temetőben.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.