- hirdetés -

Csodaszámba menő esemény történt május 25-én Orosházán. A Béke Agrár Kft Vámos nevű tehene 3 borjút ellett.

A bocikat 5 napos korukban elválasztották, de a fénykép kedvéért most újra találkozhattak anyjukkal, aki hangos bőgéssel üdvözölte borjait.

Az akkor ügyeletben lévő elletőmester régóta dolgozik a szakmában, de azt mondja, nem volt egyszerű dolga.
– Mindig egy borjúra számítunk, aztán van, hogy kettő lesz. De én is meglepődtem, mikor kiderült, hogy hárman vannak. Az első és a harmadik borjú könnyen kijött, a másodiknak viszont segíteni kellett, a lábai elakadtak. De szerencsére mind egészséges – meséli Süle Árpád elletőmester.

A három bocitestvér boldogan szaladgált a karámban (Fotó: Rajki Judit)
A három bocitestvér boldogan szaladgált a karámban (Fotó: Rajki Judit)

Ebben az ikerellésben az is különleges, hogy mindhárom utód üszőborjú, így ha felnőnek, beállnak a termelésbe. A telepen az éves 450 körüli ellésből 45-50 ikerellés van.
– A hármas ellés azonban nagyon ritka. Én 1973 óta dolgozom itt, de nem emlékszem ilyenre – teszi hozzá Horváth Jenő, az orosházi Béke Agrár Kft tehenészeti telepvezetője. Anyjuknak, a 4 éves Vámosnak ez volt a második ellése, de ezzel biztosan bekerül a telep aranykönyvébe. – Az ikerellés nagyon megviseli az anyaállat szervezetét, ez fokozottan igaz a hármas ellésre. Vámos most egy ideig külön van a társaitól, pihen, hogy visszatérjen az ereje – teszi hozzá a telepvezető.

A Gádorosi úti telepen 400 tehénnel termelnek, évente körülbelül 3 millió liter tejet értékesítenek. A tej magas beltartalmi értéke miatt elsősorban sajtot készítenek belőle.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.