- hirdetés -

Középiskolások, akik sosem tanultak hangszereken játszani, mégis évek óta szórakoztatják zenéjükkel a közönséget. Hogy lehetséges ez? Bemutatjuk a Tisza iskola zenekarát.

A Tisza Kálmán iskola tanáraiból és diákjaiból álló zenekar péntek este, az Ünnepi Könyvhét keretében Orosházán koncertezett. Ez adta az apropót, hogy bemutassuk őket.

A Szó-Köz Kultúrzenekar vezetője, Körmöczi Zoltán a Tisza iskolában történelmet tanít, de emellett hobbiból zenél is. Hét évvel ezelőtt diákjai azzal keresték meg, hogy néhányan szeretnének hangszeren játszani, tanítsa őket. Zoltánnak egyetlen kitétele volt: lépjenek fel, és mutassák meg, mit tanulnak.
– Több hangszeren játszom. A zeneiskolában zongorázni tanultam, a többi hangszeres tudást autodidakta módon sajátítottam el és több formációban is zenéltem már. Talán ezért kerestek meg a gyerekek engem, aminek nagyon megörültem. A diákok különböző hangszereket választottak, így összejött egy komplett zenekar. Ez nem a profizmusról szól, hanem arról, hogy megszólítom a fiatalokat – avatott be Körmöczi Zoltán.

Körmöczi Zoltán (b2) a zenén keresztül összefogja az iskola diákjait és tanárait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Körmöczi Zoltán (b2) a zenén keresztül összefogja az iskola diákjait és tanárait (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A kezdetekkor csak iskolai alkalmakon mutatkoztak be, majd városi rendezvényeken is felléptek, később Budapesten és több nagyvárosban is koncerteztek. A felállás folyamatosan változik, ahogy az iskolában, úgy az együttesben is cserélődnek a tagok. Mindenki lehetőséget kap, aki szeretne zenélni. Céljuk, hogy megmutassák: ők is színfoltjai a városnak, nem csak a szakma terén, de a kulturális életben is.

Azt játszanak, amit szeretnének

– Az élet ma már az élethosszig tartó tanulásról szól. A zenélés is erre ösztönzi a fiatalokat: hogy újat tanuljanak, rácsodálkozzanak dolgokra, így tágul a látókörük. Voltak nagyon nehéz sorsú gyerekek is a zenekarban, és nagyon jó volt, hogy a zene által közelebb tudtam hozzájuk kerülni. A tehetségeket is kutatom, például az együttes frontembere, Csiki Gergely már öt éve zenél velünk, szerintem ő igazi talentum – vallja Körmöczi Zoltán.

A zenekar stílusát nehéz meghatározni, hiszen ahogy a tagok változnak, úgy alakul a stílusbeli irányvonal is. Azt játszanak, amit szeretnének. Több megzenésített vers is szerepel a repertoáron, ebből hallhattunk jó néhányat a könyvtár költészet napi rendezvényén és az Ünnepi Könyvhéten is.

A zenekar neve a szavak közötti jelentéstartalomra utal. A mögöttes szándékra, hogy nem minden a dallam, a szövegben van az igazi mondanivaló.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.