- hirdetés -

Pénteken mérték össze a megyei kapitányságok baleseti helyszínelői szakmai tudásukat. Az országos döntőben megyénket a békéscsabai páros képviseli, az orosháziak harmadikok lettek.

Gyopároson, a volt laktanya területén versenyeztek a csapatok. Az orosházi rendőrkapitányságot Tóth Gábor r. főtörzsőrmester és Jakab Ferenc r. törzszászlós képviselte. Mellettük a mezőkovácsházi, szarvasi, békéscsabai, gyulai és szeghalmi kapitányság csapatai versengtek.

Munkában az orosházi csapat (klikkelj) Fotók: Bruno Silva
Munkában az orosházi csapat (klikkelj) Fotók: Bruno Silva

A hat csapatnak az elméleti feladatok mellett négy beállított baleseti helyszín vizsgálatát is el kellett végeznie. Állomásonként húsz perc volt például gyalogos gázolás nyomait rögzíteni, vagy járművek műszaki állapotát felmérni. A cél a helyszínelők ismereteinek felfrissítése, bővítése, egyben a helyszínelői gyakorlat és gondolkodásmód egységesítése.

– Összetett és igen speciális a baleseti helyszínelés – emelte ki Pelleg József, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője. – A verseny során azt néztük, hogy milyen felkészültségi szinten, hogyan hajtják végre a feladatokat a csapatok. A valóságban természetesen nincs időkorlát, a lényeg, hogy minden nyomot megfelelően rögzítsenek a helyszínelők. Erre a feladatra egyébként nem mindenki alkalmas, bírni kell a baleseti helyszíneken látottakat és az átlagosnál magasabb szintű ismeretekre van szükség fizikából, kémiából, biológiából – emelte ki a rendőr alezredes.

Szoros volt a verseny

Kora délután kiderült, Ulrich Péter r. zászlós és Bánszki Gábor r. törzsőrmester nyerte a baleset-helyszínelők versenyének megyei döntőjét. A békéscsabai kapitányság párosa képviselheti tehát megyénket a júliusi országos versenyen Tahitótfalun, nem hiába szurkolt nekik parancsnokuk, Demény Levente r. százados. A második helyezetteknek járó elismerést a Gyulai Rendőrkapitányság párosa, Silló Antal r. törzsszászlós és Székács Viktor r. főtörzsőrmester vehette át Hudák Pál r. ezredes, megyei rendőrfőkapitány-helyettestől. A harmadik helyen az Orosházi Rendőrkapitányság helyszínelői, Jakab Ferenc r. törzszászlós és Tóth Gábor r. főtörzsőrmester végeztek.

Tóth Gábor az OrosCafénak elmondta, egy baleseti helyszínelőnek mindenre fel kell készülnie, a versenyen is arra törekedtek, hogy legjobb tudásuk szerint oldják meg a feladatokat. Minden helyszín más, ezért is fontos a felkészültség és a fokozott figyelem – tette hozzá a r. főtörzsőrmester.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.