- hirdetés -

A megelőzés a célja annak az országos kezdeményezésnek, melyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára hirdetett meg. Április 25-e a szűrések éjszakája lesz, az orosházi kórházban mammográfiára várják a nőket.

A szűrések éjszakájának célja, hogy országszerte fokozza a szűrővizsgálatokon való részvételi aktivitást – Szócska Miklós államtitkár hirdette meg a programot.

– Kórházunk szakrendelőjének második emeletén április 25-én 8 órától 20 óráig várjuk a hölgyeket a mammográfiai szűrőállomáson. A korai stádiumú emlődaganatok felismerésében, így a nők gyógyulási és túlélési esélyeinek növelésében kiemelten fontos a rendszeres szűrés – tudtuk meg dr. Duray Gergő főigazgatótól.

Magyarországon a WHO ajánlását követve kétévente szűrik a 45-65 év közötti korosztályt, a részvételi arányon azonban mindenképp emelni kellene, az orosházi térségben is.

– Évente 4 ezer új esetet regisztrálnak, és minden évben 2500 nőt veszítünk el az emlőrák miatt. A térségben 40%-os a szűrésen részvevő nők aránya, a cél, hogy az átvizsgáltság 70%-os legyen. A kisebb településeken nagyobb az aktivitás, a fővárosban a legrosszabb. Kaszapert példaként említhetjük, az önkormányzat buszt szervez és gondoskodik arról, hogy az asszonyok elmenjenek a szűrésre – részletezte Greksza Lászlóné ápolási igazgató, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnökségi tagja.

A pénteki prevenciós programra 200 meghívót küldtek ki az érintett korosztálynak, azoknak a 45-65 év közötti nőknek, akik két éve nem voltak szűrésen. A vizsgálat ingyenes, gyors és életet menthet.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.