- hirdetés -

Egy lázas kisgyermeket vittek be a kórházba, ahol az anyuka szerint nem volt lázmérő, amivel megmérhették volna a kicsi testhőjét. Kiderült, volt lázmérő, de kicsit arrébb. 

Olvasói levelet kaptunk, aminek tartalma felkeltette az érdeklődésünket. A téma okán úgy döntöttünk, hogy változtatás nélkül közreadjuk az írást. Íme…

Egy anya tollából…

„Nem elég a gondos kéz, a jóakarat, a szakértelem, ha nincs mögötte megfelelő eszköz. Erre jutottam a közelmúltban, mikor négy hónapos kislányomat bevittem városunk gyermekambulanciájára. Lázas volt a kicsi, otthon már csillapítottuk, de rövid időn belül csak visszaszökött a láz. Az orvos megvizsgálta – kutacs, torok, szívhang – majd szerette volna megmérni a testhőmérsékletét is. Keresett volna egy lázmérőt, de az asszisztens hölgy közölte vele, hogy az sajnos nincs.

Kórház… Az ember belép az ajtón, idegesen, segítségre várva, majd elképed. Valóban lehetséges ez? Előfordulhat ilyen hiányosság? Én nem dühös vagyok, inkább csak csalódott. Arra gondolok, mi minden múlhat egy ilyen apró hiányosságon…

Édesapám másnap vitt három lázmérőt a kórházba, amit az ambulanciának „adományozott”. Nem miattunk, nem kioktatásképp, hanem a többi kisgyermek miatt. Hogy legközelebb ez ne lehessen akadálya a gyógyításnak.”

Eddig az olvasói levél. Természetesen kíváncsiak voltunk a kórház álláspontjára is. Felhívtuk dr. Duray Gergő főigazgatót, majd beolvastuk neki a levél tartalmát. A főigazgató türelmet kért, hogy pontosan kivizsgálja az esetet.

A néhány nappal később megérkező válaszát – ami inkább a levélíró édesanyának szól – szintén szó szerint közöljük.

A vizsgálat helye a lázmérők helyétől 20 méter

„2014. március 20-án Ön és négy hónapos gyermeke vizsgálatra jelentkeztek az Orosházi Kórház gyermekambulanciáján. Annak ellenére, hogy gyermekpulmonológiai rendelés folyt, a doktor úr – aki egyben a család házi gyermekorvosa – szívesen fogadta Önöket a problémáikkal. A kislányát a doktor úr megvizsgálta, miután megtudta, hogy otthonában lázas volt és lázat is csillapítottak nála.

Miután az orvos lázmérőt kért, az asszisztensnő azt válaszolta a kérésre, hogy a lázmérők az osztályon vannak fertőtlenítő oldatban. (Az ambulancia és az osztály közvetlen összeköttetésben van, a vizsgálat helye a lázmérők helyétől 20 méter!) A szakorvos – a szakma szabályai szerint eljárva – eközben kézzel megtapintotta a gyermek testét és megállapította egyértelműen, hogy láztalan és ezt követően közölte az asszisztensnővel, hogy nincs szükség lázmérésre. További vizsgálatokat kért az orvos a diagnózishoz, majd elirányította Önöket a megfelelő helyre.

Érthetetlen számunkra, hogy miért merült fel az a feltevés Önökben, hogy nem volt lázmérő. A panasz kapcsán azonnal kivizsgáltuk az esetet, sem az orvos, sem az asszisztens nem érti, mi lehetett a félreértés oka.

Az ambulanciának a család által felajánlott három lázmérőt köszönettel vesszük és bízunk abban, hogy emiatt a félreértés miatt nem rendült meg a családjuk bizalma az orosházi kórházzal kapcsolatban.” – zárja válaszát dr. Duray Gergő főigazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.