- hirdetés -

Húsz egyéni jelölt és 18 lista a két szavazólapon, közülük lehet választani április 6-án. Összegeztük a főbb tudnivalókat és szólunk, az okmányiroda mégsem lesz nyitva vasárnap.

Április 6-án országgyűlési választás – az eddigi 386 helyett 199 országgyűlési képviselő jut a Parlamentbe, ebből 106-ot egyéni választókerületben, 93-at pedig országos listán választanak meg a szavazati joggal rendelkezők.

Múlt csütörtökön Orosházára is megérkeztek a szavazólapok – kétfélét kapnak majd a választók. Az egyik az országos listás, ami mindenhol ugyanolyan, 18 párt szerepel rajta, a sorrendet sorsolással döntötte el a Nemzeti Választási Iroda. Nem fog elférni a szavazófülke asztalán, ahogyan a választókerületenként eltérő, az egyéni képviselőket tartalmazó szavazólap sem – ezekből 106-féle van az országban.

Kovács György, az országos egyéni választási iroda vezetőjének logisztikai helyettese az ellenőrzött választási szavazólapokat mutatja (Fotó: Rajki Judit)
Kovács György, az országos egyéni választási iroda vezetőjének logisztikai helyettese az ellenőrzött választási szavazólapokat mutatja (Fotó: Rajki Judit)

Békés megye 4-es számú választókerületében, tehát Orosházán is 20 egyéni jelölt közül választhatnak a szavazópolgárok.
– Egy jelölt az utolsó pillanatban, az egyéni listás szavazólapok kinyomtatása után visszalépett, így a neve szerepel ugyan a lapokon, de a szavazatszámláló bizottságok lehúzzák majd, rá nem lehet voksolni – emelte ki dr. Durayné dr. Nikolics Nikoletta, a helyi választási, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi iroda vezetője.

A szavazás törvényességét a szavazatszámláló bizottságok felügyelik a szavazókörökben, a tagok a hét elején tettek esküt. Voksolni csak személyesen, érvényes személyazonosító okmányokkal lehet. Minisztériumi döntés alapján mégsem lesznek nyitva az okmányirodák, így az orosházi sem vasárnap.

Választás 2014 – ide kattintva mindent megtudsz róla. Április 6-án pedig egész nap folyamatosan frissülő hírfolyamban adjuk közre a helyi eseményeket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.