- hirdetés -

Esküt tettek az Orosházán működő szavazatszámláló bizottságok tagjai, majd a bizottságok megtartották alakuló ülésüket.

Két turnusban, hétfőn és kedden tettek esküt a szavazatszámláló bizottsági tagok Orosházán. Zalai Mihály alpolgármester mondta elő az eskü szövegét. Az eskütételt követően a bizottságok megtartották alakuló ülésüket, elnököt és elnökhelyettest választottak – tudtuk meg dr. Durayné dr. Nikolics Nikolettától, a helyi választási, valamint az országgyűlési egyéni választókerületi iroda vezetőjétől.

Esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai (Fotó: Melega Krisztián)
Esküt tettek a szavazatszámláló bizottságok tagjai (Fotó: Melega Krisztián)

Szavazatszámláló bizottság tagja csak az adott településen lakcímmel rendelkező, 18. életévét betöltött, cselekvőképes, a közügyektől el nem tiltott állampolgár lehet. A szavazatszámláló bizottság tagjait a települési önkormányzat testülete választja meg, azt követően, hogy személyükre a helyi választási iroda vezetője indítványt tett. Orosházán a februári ülésen választották meg zárt ajtók mögött a tagokat.

A bizottság feladata, hogy a szavazókörben a szavazóhelyiséget ellenőrizze, de meg kell vizsgálnia az urnák állapotát is, hogy azok valóban üresek-e, azt pedig az elsőként szavazó választópolgárral együtt ellenőrzi. Feladat továbbá a szavazás törvényességének felügyelete, esetleges vitás kérdésekben döntés, a szavazatok megszámlálása, és a szavazókörben a szavazás eredményének megállapítása.

Választás 2014 – ide kattintva mindent megtudsz róla.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.