- hirdetés -

Szerdától hét napon keresztül német szótól lesz hangos Orosháza, főként az iskolákban. Tizennegyedik alkalommal nyitották meg a Német Kultúra Hetét, a Táncsics gimnáziumban.

Minden évben egy adott témának szentel egy egész hetet az orosházi Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) a nemzetiségi kultúra jegyében, ezúttal maga a magyarországi német kultúra áll a rendezvénysorozat fókuszában. Idén városunkban rendezik meg a Békés megyei Német Önkormányzatok Szövetségének Anyanyelvi és Kulturális Napját, ez adta a témaválasztás apropóját, tudtuk meg Abonyi Lajostól, a szervezet I. elnökétől. A hét napot felölelő rendezvénysorozat március 26-án vette kezdetét a Táncsics gimnázium aulájában, az ünnepség díszvendége a zombai Német Nemzetiségi Önkormányzat énekkara volt.

A zombai német nemzetiség énekkara dallal köszöntött a megnyitón (Fotó: Rajki Judit)
A zombai német nemzetiség énekkara dallal köszöntött a megnyitón (Fotó: Rajki Judit)

– A meghívóban nem véletlenül szerepelt a hídépítés szó, idén zombaiakat látunk vendégül, ezáltal is hozzá szeretnének járulni ahhoz, hogy Orosháza és Zomba kapcsolata tovább erősödjön. Mindkét fél tanulhat a másiktól, a zombaiak például példaértékűnek tartják az orosházi nemzetiségi önkormányzat oktatás terén elért sikereit – fogalmazott Abonyi Lajos, aki szerint külön pozitívum, hogy idén második alkalommal az Eötvös katolikus iskola növendékei is részt vesznek az ünnepi műsorban, németes népviseletben.

Kapcsolaterősítés, határok nélkül

Mátis Éva, a zombai Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője arról beszélt, hogy az Orosháza és Zomba közötti barátságot egy újabb szállal kötötték még szorosabbra ezzel az ünnepséggel, így gazdagítva a két német önkormányzat közti kapcsolatot.
– Szervezeteink leglényegesebb pontja a kultúra és a hagyományok ápolása, támogatása, elősegítése. Különösen fontos, hogy megmutassuk a gyerekeknek, a kicsiknek, hogy a magyarországi német kultúrát átélni hasznos, és szórakoztató is lehet. A mostani rendezvény kitűnően szolgálja ezt a célt – fogalmazott a zombai nemzetiségi önkormányzat vezetője.

Az ünnepi méltatásokat műsor követte, a közel egy órás programfolyamban az Eötvös katolikus óvoda növendékei, majd a zombai NNÖ énekkara is szerepelt. A német kultúra hetét egyébként főként iskolai programok színesítik majd, gimnazistáknak, illetve általános iskolásoknak szerveznek néprajzi vetélkedőket, próza és versmondó versenyeket.

A rendezvénysorozat kiemelt programján, az anyanyelvi és kulturális napon, március 29-én Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke is beszédet mond.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.