- hirdetés -

Érdemes ellenőrizni a személyazonosító okmányok érvényességét, csak ezekkel lehet majd voksolni áprilisban.

Április 6-án 199 országgyűlési képviselőt választanak a szavazati joggal rendelkezők, ám voksolni csak személyesen és érvényes személyazonosító okmányokkal lehet. A választópolgárnak igazolnia kell a személyazonosságát, a következő, magyar hatóság által kiállított érvényes igazolvány(ok) bemutatásával: személyazonosító igazolvány vagy útlevél, vagy vezetői engedély. Érvényes személyazonosító okmányok bemutatása nélkül a választójog gyakorlására nincs lehetőség.

A magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok automatikusan felkerülnek a választói névjegyzékbe. Újdonság, hogy 2014-től kezdve a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok is szavazhatnak az országgyűlési választásokon és az országos népszavazásokon, ha a Nemzeti Választási Irodától kérik felvételüket a névjegyzékbe. A regisztrációhoz érvényes magyar személyi azonosító, érvényes magyar útlevél, honosítási okirat vagy állampolgársági bizonyítvány szükséges. Március 12-i adatok szerint eddig 174 ezer 369-en regisztráltak.

Szavazni egy egyéni választókerületi jelöltre és egy országos listára lehet. Az országgyűlési választáson nemzetiségiként regisztrált választópolgár pártlista helyett nemzetiségi listára szavazhat.

Orosházán mintegy 24 ezer 800 fő rendelkezik szavazati joggal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.