- hirdetés -

A Vese Világnapjához kapcsolódóan ingyenes szűrések és előadások lesznek az orosházi kórházban március 13-án.

Hazánkban ma minden 10. ember érintett valamely vesebetegségben a Magyar Nephrológiai Társaság adatai szerint. Évente mintegy 500-600 ezer vesebeteg szorul gondozásra, 270-300 veseátültetés valósul meg, és közel 6500 krónikus veseelégtelenségben szenvedő beteg életben maradását biztosítja a művesekezelés. A vesebetegségre hajlamosító tényezők között leginkább az elhízást, magas vérnyomást, cukorbetegséget tartjuk számon.

Idén lesz a 9. Vese Világnap, hat kontinens több mint 100 országában szűrésekkel, előadásokkal hívják fel a figyelmet a létfontosságú vesére, a kockázati tényezőkre, a megelőzés fontosságára.

Orosházán is

Az orosházi kórház rendelőintézetének harmadik emeleti tárgyalótermében is ingyenes rendezvénnyel készülnek a szakemberek. Március 13-án, csütörtökön 9 órától különböző szűrések lesznek: vércukorszint-, vérnyomás-, testzsír-százalék mérés, BMI meghatározás.

Majd 10 órától sorban három előadást tartanak. A magas vérnyomás és a cukorbetegség a legfontosabb kockázati tényezők a krónikus vesebetegség kialakulásában, előbbiről dr. Szemenyei Gabriella belgyógyász háziorvos tart előadás, utóbbiról pedig dr. Duray Gergő belgyógyász-diabetológus, valamint Kardosné Huszár Ildikó edukátor oszt meg hasznos információkat. Végül dr. Seres Zsuzsanna belgyógyász-nephrológus elmond mindent, amit az vesebetegségekről tudni kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.