- hirdetés -

Több a női elkövető és a kábítószer-fogyasztó, de az elmúlt 15 évben tavaly volt a legalacsonyabb a regisztrált bűncselekmények száma – 2013 bűnügyi és közbiztonsági helyzetét ismertette Czecher Péter rendőr alezredes.

Az Orosházi Rendőrkapitányság illetékességi területén 2013-ban 828 volt a regisztrált bűncselekmények száma, míg az azt megelőző évben 1047, csaknem 21%-os tehát a csökkenés – tudtuk meg a kapitányság vezetőjétől.
– Több év távlatából nézve az ismertté vált bűncselekmények számának alakulását, elmondhatjuk, hogy a csökkenő tendencia folyamatos, az elmúlt 15 évet tekintve tavaly volt a legalacsonyabb a mutató – emelte ki a rendőrkapitány.

– Gyakorlatilag változatlan a lopás, ill. betöréses lopások száma. Tavaly 401 ilyen esetet regisztráltunk, eggyel kevesebbet, mint 2012-ben. A rablások száma változatlan, mind a három esetet felderítettük – sorolta Czecher Péter, aki azt is elmondta, a kábítószerrel való visszaélés tekintetében a terjesztők ellen indult eljárások száma 6-ról 2-re csökkent, a fogyasztók száma viszont 12-ról 43-ra emelkedett.

A március elsejével szolgálatba állt hét új tiszthelyettest a tapasztaltabbak segítik (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A március elsejével szolgálatba állt hét új tiszthelyettest a tapasztaltabbak segítik
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Érdekesség, hogy míg a férfi bűnelkövetők száma némileg csökkent, addig a női bűnelkövetők száma 42-ről 64-re emelkedett, és nőtt a fiatal felnőtt bűnelkövetők száma is. Nincs újdonság abban, hogy továbbra is az ittas állapotban történő járművezetés teszi ki a regisztrált közlekedési bűncselekmények jelentős hányadát. Tavaly 96-an vezettek ittasan járművet, ebből 32 eset minősült bűncselekménynek. Ahogyan minden évben, így 2013-ban is domináltak a vagyon elleni bűncselekmények, ez várható a jövőre nézve is. Veszélyeztetett kategóriába egyedül Szentetornyát sorolták, noha ez a mostani statisztikai adatok szerint már nem lenne indokolt. Ettől függetlenül a rendőrök továbbra is fokozottan ellenőrzik a városrészt, állandó a rendőri jelenlét.

– Orosházán az elmúlt évben 591 bűncselekményt regisztráltunk, a kapitányság mutatói megyei, és országos szinten is kedvezők.  Kijelenthető, hogy a rendőrkapitányság illetékességi területe bűnügyi szempontból  a csekély mértékben fertőzöttek közé tartozik – hangsúlyozta az alezredes, aki eredményesnek értékelte a rendkívül fiatal járőri állománnyal működő rendőrkapitányság működését.

Március elsején hét új rendőr állt szolgálatba, ezzel a létszámgondok is megoldódtak a kapitányságon. Az idei évre célul a már elért eredmények megtartását, lehetőség szerinti javítását tűzte ki a kapitányságvezető.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.