- hirdetés -

A Kárai Trans Kft. újraindítaná az orosházi malmot, a komplexumot már megvették a korábbi külföldi tulajdonostól. A tervek már megvannak.

Alig egy hónap múlva lesz a 21. évfordulója annak, hogy a lángok martalékává vált Orosháza egyik jellegzetessége, a messze földön híres Kossuth utcai Tóth-malom. Az 1993. március 29-én történt tűzeset 20. évfordulójára az archívumban kutakodtunk, itt olvashatod acikket és nézheted meg a videót a tűzről. Még akkor ígéretet tettek az újjáépítésére, ez azonban azóta is várat magára. Most új reménysugarat jelent, hogy a város iránt elkötelezett Kárai Trans Kft. megvette a rommá vált épületet és a hozzá tartozó tárolókat, és már segítséget is kértek az újraindításhoz.

– Az épületkomplexum 2013-ban került a Kárai Trans Kft. birtokába. Az a célunk, hogy felújítsuk, és újra élet legyen a malomban – mondja elöljáróban Kárai Tamás. A munkálatok már folynak, elsőként a silókat hozzák rendbe, az új tulajdonos szerint, már tavasszal lehet rá működési engedélyük. – A leégett malom helyére egy újat tervezünk, szeretnénk megőrizni az épület régi funkcióját. A tervezés folyamatban van, a megvalósítás lehetőségeiről folytatunk tárgyalásokat – nyilatkozta a cég képviselője.

(Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Kárai Tamás a malomnál tárgyalt az újraindítást segítő képviselőkkel (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A beruházás jelentős költséget emészt majd fel, ezért a tulajdonos pályázati forrásokat, partnercéget keres a megvalósításhoz. Továbbá számítanak a térség képviselőinek segítségére is, éppen ezért találkozott Kárai Tamás Simonka György országgyűlési képviselővel és Zalai Mihály alpolgármesterrel február 25-én.

– A legfontosabb feladatunk, hogy munkahelyeket tudjunk teremteni mind Orosházán, mind a környéken. Azért dolgoztunk az elmúlt hetekben, hónapokban, hogy a Barnevált újra tudjuk indítani, ott már biztosan kap 200-250 ember munkát, és ez a cél a malom esetében is. Ha ez a beruházás megvalósul, újabb 100-150 embernek lehet munkája, jó esetben jövőre, de reméljük, hogy még hamarabb is. Segítünk befektetőket, pályázati lehetőségeket találni, s azon dolgozunk, hogy a területi operatív programba is be tudjuk építeni a fejlesztést, modernizálást. Az orosházi malom újraindítása a térség jövője szempontjából is fontos lépés – mondja a helyszíni bejárást követően Simonka György.

Zalai Mihály szerint már az is fontos szempont, hogy angol tulajdonostól orosházi kézbe került a malom, ami egyébként az orosháziak számára fontos érzelmi kérdést is jelent, sokan várják már, hogy újra üzemeljen ez az épületkomplexum.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.