- hirdetés -

Több mint 40 új közvilágítási lámpát helyeznek ki a város több pontján az elkövetkezendő hónapokban. A város több mint 6 millió forintot biztosít erre, a pontos lista most készül.

Orosháza bel- és külterületein egyaránt vannak még „sötét foltok” éjszakánként, amit a közvilágítás hiánya okoz. Ez az ott élőknek és az arra közlekedőknek is sokszor kellemetlenségekkel jár. Az önkormányzat a lehetőségekhez mérten folyamatosan igyekszik a felmerülő igényeket teljesíteni, ám egy-egy világítótest vagy kandeláber engedélyezése és elhelyezése hosszú hónapokba, akár évekbe telik, nem is beszélve a telepítés jelentős költségeiről.

Az, hogy melyik utcába mikor kerül újabb világítótest, a városháza szakemberei döntik el. Összesítik a képviselőktől és a lakosoktól beérkezett igényeket, helyszíni szemlét tartanak és az igény jogosságát, a megvalósíthatóságot, valamint a pénzügyi helyzetet figyelembe véve döntenek.

A Hajnal köz belső udvarrészére régóta szeretnének közvilágítást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
A Hajnal köz belső udvarrészére régóta szeretnének közvilágítást (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az EDF Démász Zrt. együttműködési megállapodás keretében az elmúlt években biztosított bizonyos összegeket a közvilágítás fejlesztésére Orosházán. A város a megállapodás által nyújtott pénzügyi lehetőségek tükrében fejlesztett, azonban a felmerülő igények sokszorosan meghaladták a lehetőségeket. Ez az együttműködés azonban 2012-ben megszűnt.

– A közvilágítás biztosítása önkormányzati feladat. A képviselő-testület többsége ezért a január 31-i ülésen a költségvetésben 6,2 millió forintot szavazott meg a további fejlesztésre – mondta megkeresésünkre Zalai Mihály. – Azt, hogy pontosan hol és mennyi lámpatest kerül ki az utcákra, még nem végleges. A beérkezett igények alapján a következő napok, hetek feladata, hogy a városháza szakemberei bejárják a helyszíneket és döntsenek. A munkálatokat március első felében rendeljük meg, a kivitelezés előre láthatóan június-augusztus hónapban befejeződik – fogalmazott az alpolgármester. Hozzátette, hogy ebben a fejlesztésben egy biztos pont van: a Hajnal közben hamarosan új lámpák világítják meg az ún. belső udvarrészt.

Azt már a körzet fideszes egyéni képviselője, Tóth Zoltánné mondta el, hogy a város ezen részén nagy szükség van a közvilágítás fejlesztésére.
– Évek óta jelzik az ott lakók, hogy a garázsoknál és a lépcsőházak előtt nagyon sötét van esténként. Nem csak a komfortérzet, hanem a közbiztonság miatt is fontos a világítás megoldása. Én magam is többször jeleztem ezt az illetékeseknek, most végre megvan rá a pénz és nyárra elkészülhetnek a munkával – fogalmazott Tóth Zoltánné.

Ha nem világít a lámpa, be kell jelenteni

Megtudtuk, hogy ezen felül a tavalyi évben megrendelt bővítést is elvégzik még a tavasszal. Március 31-ig a Töhötöm u.; Csap u.; Lenkei u.; Harkály u.; Csikós u.; Zöldmező u.; Fő u., míg május 31-ig a Kisfaludy u.; Kert u.; Tatársánc; Kocka dülő egy része; Paprika u.; Boróka köz egy része kap új lámpákat a már meglévő oszlopokra.

Ilyen, vagy hasonló lámpák lesznek a Hajnal közben
Ilyen, vagy hasonló lámpák lesznek a Hajnal közben a tervek szerint

A január 31-i testületi ülésen Bogdánffy Csaba MSZP-s képviselő jelezte, hogy a Szőlő körúton négy helyen nem működnek a köztéri lámpák, és a város más pontjain sincs rend. Feltette a kérdést, hogy ebben ki az illetékes, mikorra várható intézkedés? Az ülést vezető dr. Dancsó József arra kérte a képviselőt, hogy mondjon pontos hibahelyeket, és a városháza illetékesei utánanéznek.

A felvetés óta eltelt több mint két hét, és kíváncsiak voltunk arra, mi a helyzet ebben az ügyben, ha már mi is ezt a témát járjuk körbe. A városháza energetikusától, Varju Józseftől megtudtuk, hogy a szolgáltatótól a napokban kapott információ szerint a képviselő által megjelölt hibahelyekről az elmúlt 3 hónapban nem történt lakossági hibabejelentés.

– A közvilágítás üzemeltetője a szerződés szerint egy naptári év alatt körbejárja Orosháza közigazgatási területét és elvégzi a szükséges javításokat, cseréket – mondta Varju József. – Az üzemeltető bizonyos időközönként elvégzi a fényforrások cseréjét (csoportos csere), amennyiben a meghibásodás meghalad egy százalékos szintet. Lakossági hibabejelentéseket is kötelesek fogadni. Amennyiben a lakosok bármilyen közvilágítási hibát észlelnek, azt ingyenesen bejelenthetik az EDF Démász Zrt-nek. Az üzemeltető az egyedi hibákat nyolc napon belül, a szakaszos hibákat, valamint a kiemelt útkereszteződéseknél és gyalogos átkelőhelyeknél fellépő hibákat 48 órán belül köteles elhárítani. Amennyiben ez nem történik meg, kérjük, jelezzék a városháza ingyenesen hívható 06/80 931-001-es zöld számán, vagy a varoshaza@oroshaza.hu email címen és mi intézkedünk!

Az EDF DÉMÁSZ Zrt. közvilágítási hibabejelentési elérhetőségei: webes hibabejelentésre ide kattintva van lehetőség. Ingyenesen hívható telefonos hibabejelentő: +36 80/823-456, illetve elektronikus hibabejelentő cím: kozvilagitashiba@edf.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.