- hirdetés -

Április 6-án 199 képviselőt választanak a szavazók, többségüket a némileg átalakított egyéni körzetekben –módosult a választási rendszer, összeszedtük a főbb változásokat.

A választási eljárásra vonatkozó szabályok újraalkotásában meghatározó szerepe van a parlamenti létszám csökkenésének. Az Alaptörvény az eddigi 386 helyett 199 főben határozta meg az országgyűlési képviselők számát, ebből 106 képviselőt egyéni választókerületben, 93-at pedig országos listán választanak. Az Alaptörvény értelmében a választójog gyakorlását már nem kötik magyarországi állandó lakhely meglétéhez, vagyis a határokon kívül élő magyar állampolgárok is szavazhatnak, több mint 100 ezren már jelezték is, élnének szavazati jogukkal áprilisban.

Áprilisban országgyűlési választások (archív fotó)
Áprilisban országgyűlési választások (archív fotó)

Módosult az ajánlás rendszere. A legfőbb, hogy míg korábban 750 kopogtatócédula kellett ahhoz, hogy egyéni körzetben valaki képviselőjelölt lehessen az országgyűlési választásokon, idén már 500 (az adott egyéni választókerület szavazóköri névjegyzékeiben szereplő) választópolgár aláírása lesz a képviselőjelöltté válás feltétele.

Kopogtatók gyűjtése helyett pedig ajánlóíveket szignóztatnak az aktivisták mégpedig február 17-től kezdődően, ekkorra egyébként a választási értesítőket is meg kell kapják a szavazók. Az ajánlóívre rá kell vezetni a nevet, személyi azonosítót, anyja nevét, valamint lakcímét és azt a választópolgárnak alá kell írnia.

Az a választópolgár, aki nem szeretné, hogy az áprilisi országgyűlési választás kampányában a jelöltek, jelölőszervezetek név szerint megkeressék, kérheti a választási irodától, hogy ne adja ki nevét és lakcímét. Ettől azonban még bedobhatják postaládájába a szórólapokat, és fel is hívhatják jelölőszervezetek – más forrásból megszerezve elérhetőségét. Orosházán február 13-a délig 16 jelölőszervezet jelentkezett a választási irodánál ajánlóív kiadását kérve.

További információk a Nemzeti Választási Iroda honlapján találhatók.

Az új választási törvény értelmében a jelöltállítás és az országos lista állításának feltételei megváltoztak, ahogyan változtak a választókerületek határai is. A cél a korábbi rendszernél igazságosabb felosztás volt. Az új szabályok szerint az egyéni választókerületek nem léphetik át a megyehatárokat, és az arányosság szempontjából választásra jogosultak átlagos számában 15%-os eltérést tartanak megfelelőnek. Békés megyében négy választókerület van, a legnagyobb az orosházi központtal működő 4. számú. Orosházán a választópolgárok száma mintegy 24800, szavazókörből pedig 37 van.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.