- hirdetés -

Sikeres volt a polgármesteri hivatalban tartott véradás. A Vöröskereszt területi szervezete idén gyakrabban tervez kitelepüléseket, legközelebb február 11-én a rendőrségen várják a donorokat. Tavaly mintegy 3500-an döntöttek úgy az orosházi kistérségben, hogy így segítenek beteg embertársaikon.

A január utolsó napján tartott véradáson találkoztunk olyan fiatallal is, aki először tért be, Cirle Noémi a segíteni akaráson túl amiatt is adott vért, mert ritka vércsoportja van. Csizmadia Mihály 77. alkalommal, 1989 óta rendszeresen ad vért. Nemes Andrea elmondta: már kamasz korában elhatározta, amint a 18. évét betölti, donor lesz, mert az egészségét, mint adottságot akarja kamatoztatni mások javára. Bár jellemzően nem a fiatalok jelentkeznek rendszeresen a véradásokon, ott jártunkkor ők voltak többségben.

(Fotó: Rajki Judit)
Az orosházi térségben jó a véradói aktivitás (Fotó: Rajki Judit)

A tavalyi évben az adatok szerint nagyon jól teljesített Orosháza és térsége a véradásokban, 3500-nál is többen adtak vért. Idén ez a 11. szervezett véradás volt a városban, először választották helyszínül a polgármesteri hivatalt, legközelebb a rendőrségen tartanak, február 11-én.

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt Békés megyei igazgatója arról tájékoztatott, nagyon sok szervezet és szereplő együttes munkája kell ahhoz, hogy sikeresen tudják begyűjteni a szükséges mennyiséget.

– Kiemelten figyelünk arra. hogy a vállalt éves tervünket, a 3250 főt teljesítsük, de én szeretném, ha elérnénk a tavalyi évben megjelentek számát, a 3560 főt, hiszen ez biztosítja a stabil hátteret Orosháza kórházának vérellátásához.

Februárban, a szakrendelő 3. emeletén 4-én, 7-én, 21-én, 25-én, és 28-án 10 órától 14 óráig lehet még vért adni. A rendőrségen február 11-én.

A donorokat kisebb ajándékokkal ismerik el, kalóriapótlás címén utalványt is adnak, Gyopárosra szóló belépő, tea és édesség is jár mindenkinek. Talán van, aki nem tudja, hogy egy adag leadott vérrel három életet menthet meg, és a donor szervezetére is jó élettani hatása van, továbbá egy szűrést is jelent számára, hiszen a levett vért minden esetben ellenőrzik.

Hazánkban több mint 50 éves a szervezett vérellátás, éves szinten mintegy 500 ezer adag vérre van szükség, amihez ugyanennyi önkéntes segítsége szükséges.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.