- hirdetés -

Olvasónk juttatta el hozzánk a következő kérdést: mikortól, és milyen formában lesz kötelező beszerelni az ablakokba a szellőztetőt? Megválaszoljuk a kérdést, de először azt kell tisztázni, miért van erre egyáltalán szükség?

Az energiatudatos gondolkodásmód elterjedésével, valamint a régi ablakok, ajtók elhasználódásával sok helyen nyílászárókat cserélnek és hőszigetelik a házakat. Ezek többségében még mindig régi típusú, nyílt égésterű gázkészülékek vannak. Nyitott égésterű készülék lehet például a gázos vízmelegítő, gázkazán, gáztűzhely. Ezen eszközök működéséhez megfelelő mennyiségű levegő szükséges, amelyet a lakás légteréből vonnak el, a szellőzőlevegő utánpótlás pedig a lakás nyílászáróinak résein, valamint a légbevezetőkön keresztül áramlik be.

– Az új ablakok és ajtók beépítésével a rendelkezésre álló szellőzőlevegő akár a tizedére csökkenhet. Különösen veszélyes lehet, ha ilyen készülékek mellett – szabálytalanul – külső légtérhez csatlakozó konyhai szagelszívó berendezést is működtetnek – mondta Varju József, a városháza energetikusa. – A szagelszívó hatalmas légtömeget mozgat meg a házban, így adódhat olyan szerencsétlen körülmény is, amikor a kéményből visszaszívja az égésterméket. A földgáz tökéletlen elégésekor többek között szén-monoxid keletkezik, amely a szervezetbe jutva már nagyon kis mennyiségben is halált okozhat. A szén-monoxid színtelen-szagtalan gáz, ezért is különösen veszélyes – hívja fel a figyelmet a szakember.

Varju József energetikus a kötelezően beépítendő szellőzőt mutatja (Fotó: Rajki Judit)
Varju József energetikus a kötelezően beépítendő szellőzőt mutatja (Fotó: Rajki Judit)

A lakás megfelelő szellőztetése azonban nem csak emiatt ajánlott. A légmozgás elől elzárt helyiségekben penész is keletkezhet a falakon. A penész apró spórái pedig belélegezve károsítják az egészséget.
– A baj könnyen megelőzhető, elsősorban mesterséges szellőzőrendszer kialakításával. Míg a szellőzőlevegő a régi nyílászárók légrésein, valamint a légbevezetőkön jutott be, addig a fokozott légzárású nyílászáróknál a gázszolgáltató által is elfogadott légbeömlőket kötelező az ajtókba, ablakokba beépíteni az égési levegő biztosításához – fogalmaz Varju József.

Az ellenőrzést a kéményseprő-ipari szolgáltatással megbízott, valamint a területileg illetékes földgázelosztó munkatársai végzik, akik szankcionálhatnak, szélsőséges esetben akár a gázszolgáltatást is felfüggeszthetik. 1981 előtt, vagy ismeretlen időpontban felszerelt készülékek esetén az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő lakossági fogyasztó köteles jelezni az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. helyi kirendeltségén (Orosháza, Fürdő u. 1.), hogy kéri az első ingyenes műszaki-biztonsági felülvizsgálatot.

Egyébként már akkor sokat tehetünk saját, és környezetünk biztonságáért, ha szén-monoxid érzékelőt szerelünk fel a nyílt égésterű gázkészülékkel azonos helyiségben, és komolyan vesszük az esetleges riasztást, ami az életünket is megmentheti. Ha riaszt az érzékelő, azonnal nyissuk ki az ablakokat, ajtókat és hagyjuk el a helyiséget, majd vizsgáltassuk meg a gázkészülékeinket szakemberrel. Amennyiben valaki rosszul érzi magát, forduljon orvoshoz vagy hívja a mentőket.

A végén pedig jöjjön a válasz olvasónk kérdésére. A légbeömlők beszerelésének nincs határideje, azonban jogszabály kötelezi a fogyasztókat arra, hogy fűtésrendszerük megfeleljen az előírásoknak, hiszen ezzel akár emberéletek menthetők meg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.