- hirdetés -

Véradással életeket menteni, nem egyszer, de százszor – a segítőkész donorokat köszöntötték a véradó vacsorán.

Minden év november 27-én van a Véradók Napja, azoké, akik idejüket és vérüket ajánlják fel, így segítve a betegeken, balesetet szenvedetteken. A véradókra nagy szükség van, életet mentenek minden egyes alkalommal, amikor donorként karjukat a tűnek tartják. Van, aki ezt már 100-szor tette meg, mint például Mazán János, aki még tanuló gépkocsivezetőként kezdett el vért adni, és teszi azóta is.

Neki, és további 44 orosházi sokszoros véradónak köszönték meg a segítséget a véradók hagyományos vacsoráján. December 12-én az Eötvös iskola ebédlőjében gyűltek össze az 50-szeres, és a feletti véradók. Fekécs Levente, a Magyar Vöröskereszt helyi szervezetének elnöke köszöntő beszédében kiemelte, a donorokat segítségadásra nem kell bíztatni, amit azonban még tehetnek: hírét viszik a véradás szükségességének és hasznosságának.

Mazán János 100-szoros, Nagy László 60-szeres véradó (Fotó: Rajki Judit)
Mazán János 100-szoros, Nagy László 60-szoros véradó (Fotó: Rajki Judit)

Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója elmondta, az orosházi terület véradó aktivitása kiemelkedő, ebben az évben eddig 3273 ember jelent meg Orosházán és a kistérségben véradásra több mint 100 véradó eseményen. – Az önzetlenség és segítőkészség nagyon szép példája nyilvánult meg a közelmúltban, amikor a balesetet szenvedett gyári munkás érdekében 124-en adtak vért, közülük életükben először 45-en, és Szegeden is sokan adtak vért. Csodálatos, hogy a gondok ellenére nem veszett ki az emberekből a segítőkészség – emelte ki az igazgató.

A donorok rendkívüliségét hangsúlyozták a rendezvényen, nekik szólt a református iskola diákjainak műsora Bárdos Zsuzsa tanárnő felkészítésével.

Legközelebb Orosházán december 30-án lehet vért adni a szakrendelő harmadik emeletén. Megtudtuk, a véradást szervezők szeretnék elérni, hogy ismét a véradó állomáson adhassanak vért a donorok. A véradó állomás bezárása mellett épp egy éve  döntött a kórház korábbi igazgatója, spórolásra hivatkozva.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.