- hirdetés -

Új ciklus, új tervek, új célcsoportok kerültek a középpontba a civilek fórumán december 10-én. Az operatív programok következő hét évének alapkövei a helyi közösségek, és a civil szervezetek lesznek.

A Békés Megyei Civil Információs Centrum és a Békés Megyei Önkormányzat közös szerezésében a Petőfi Művelődési Központ koncertteremében gyűltek össze az érdeklődők. A konferencia a 2014 és 2020 közötti operatív programokról, és azok célkitűzéseiről, megvalósítási lehetőségeiről szólt.

Dr. Latorczai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára elmondta: 2014-től egy új, hétéves költségvetési időszak indul az Európai Unióban, így új prioritások, célok kerülnek előtérbe minden tagállamban.

Latorcai államtitkár az orosházi és környékbeli civileket informálta (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Latorcai helyettes államtitkár az orosházi és környékbeli civileket informálta (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Véleményem szerint nagyon komoly hangsúlyeltolódások várhatók az előző időszakhoz képest: erősebben jelenik meg a gazdaságfejlesztés, ezzel párhuzamosan pedig a hátrányos térségek, illetve a leghátrányosabb helyzetűek felzárkóztatása nagyobb sebességre kapcsol. Harmadrészt a tudástőke az, amivel a magyar emberek többlettel rendelkeznek. A tudáspark ki- és felhasználása olyan lehetőség, mely által minél többen indulhatnak el és élhetnek az élethosszig tartó tanulás potenciáljával – összegezte a helyettes államtitkár.

Zalai Mihály alpolgármester köszöntő beszédében azt hangsúlyozta: azzal, hogy Békéscsaba után itt, Orosházán, a megye harmadik legnagyobb településén, ipari központjában is találkozhatnak a civil szervezetek, érdeklődők egy szakmai rendezvényen jelzi azt, hogy a kormány, és a megyei önkormányzat is fontosnak tartja a fórum által kitűzött célokat.

Ez nem más a következő időszakra vetítve, mint egyebek mellett a társadalmi felzárkózás, és a mentális egészség. A konferencián elhangzott: ezen változtatni önmagában sem a kormány, sem egy ember nem tud, ezekhez közösségek összefogása szükséges. A felzárkózást, befogadást serkentő, az állampolgári aktivitást erősítő programokat csak különböző csoportok, szervezetek, közösségek együttműködésével képzeli el a kormány, ehhez kell a forrásokat is rendelni. A civil szervezetek fontos bázisai lehetnek az összefogásnak.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.