- hirdetés -

Mikulás-napi véradásnak indult, de egy baleset miatt rendkívülivé vált a keddi véradás az orosházi kórházban. A síküveggyárban pénteken történt baleset kapcsán megszólalt a Guardian. A sérült férfi állapota súlyos, de stabil.

Pénteken üvegtábla borult a síküveggyár egy munkására, aki súlyos sérüléseket szenvedett, az üvegtábla összezúzta medencéjét.
– A síküveggyár feldolgozó területén a targoncás munkavállaló által előkészített üvegrakat még nem volt végleges pozícióban, a később sérülést szenvedett munkavállaló az üvegrögzítést hamarabb kioldotta, ezáltal az üvegrakat megborult – közölte a baleset kapcsán a Guardian Orosháza.

Megtudtuk, a rendőrségi vizsgálat lezárult, szabálysértés nem történt.
– A munkabalesetet valószínűsíthetően elsősorban a munkavállaló figyelmetlensége okozta. A további hasonló esetek elkerülése érdekében az esetet társaságunk szakértők bevonásával vizsgálja – emelte ki a Guardian Orosháza.

Hosszú sor állt a véradóban

A péntek esti balesetben megsérült 39 éves férfit az orosházi kórházban stabilizálták, majd a szegedi intenzívre szállították, ahol többszörös vércserére volt szükség, 30 liternyi vérkészítményt kapott. Hogy segítsen, a gyár azonnal ún. irányított véradást kezdeményezett, Orosházán sokan megmozdultak a felhívásra.

December 3-án 15 órakor már több mint 90 ember vérnyomását ellenőrizte dr. Hutter Károly, és még mintegy harmincan várakoztak, hogy az adminisztrációt és az orvosi vizsgálatot követően vért adhassanak.
– Orosháza általában jó körzet véradás szempontjából, de ez a mostani alkalom kiemelkedő. Ehhez hozzájárult a véradás oka, hiszen a megye egyik legnagyobb ipari üzemében balesetet szenvedett férfi kezelésére sok vérre van szükség – emelte ki Hutter doktor.

Hosszú sor állt ma a véradóban, hogy segítsenek a szerencsétlenül járt üveggyári dolgzón (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Hosszú sor állt ma a véradóban, hogy segítsenek a szerencsétlenül járt üveggyári dolgzón
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A munkatársak összefogtak: műszak előtt, után, szabadnapon, de beálltak a sorba a szakrendelő harmadik emeletén. Molnár Ferenc szerint ez természetes.
– A gyárigazgató elmondta, nagy mennyiségben van szükség vérre, ezért sokan összefogtunk és eljöttünk. Természetes, hogy segítünk, ennek mindenhol így kellene lennie – tette hozzá a Guardian munkása.

Súlyos, de stabil a munkás állapota

Molnár Ferenc és kollégái türelmesen vártak egy-két, akár három órát is, hogy segíthessenek, és tettek ugyanígy azok, akik nem a gyárból érkeztek, de mindenképp vért szerettek volna adni. A délelőtt 10 órakor kezdődő véradás során az Országos Vérellátó Szolgálat munkatársai megállás nélkül dolgoztak az önkéntes vöröskeresztesek segítségével. Az eredetileg 16 órás zárást nem tudták tartani, este fél hat magasságában értek a sor végére. A véradók száma 124, ebből első véradó 45 – tudtuk meg Tóth Zoltánnétól, a Vöröskereszt megyei igazgatójától.

A balesetet szenvedett férfi állapota továbbra is súlyos, de stabil. Családja ezúton köszöni meg mindenkinek a segítséget. Nem csupán a vért, persze azt is, hanem a támogatást, a biztató szavakat, mert ebből merítenek erőt, hogy segítsék családtagjukat az életért való küzdelemben.

A 39 éves sérült férfi vérellátása biztosított, nem maradt ellátatlanul pénteki balesete óta. Az irányított véradás azért indult, hogy ellátása továbbra is folyamatos legyen. Neki és minden más érintettnek az országban, vagyis hogy az országos készletben megfelelő mennyiségben álljon rendelkezésre minden vércsoportból vérkészítmény. A betegek ellátása az önkéntes véradókon múlik – tette hozzá Tóthné – a keddi, orosházi véradáson megjelentek (ugyan egy sajnálatos eset kapcsán) nagy mértékben hozzájárultak ehhez és életeket mentettek.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.