- hirdetés -

A november elsején elindult téli közfoglalkoztatás keretében Orosházán 237-en jutnak napi 8 órás munkához, ami a tavalyi 39 fős létszám többszöröse.

Az idei újdonság, hogy több szakmát is tanulhatnak a résztvevők a következő 6 hónap alatt, olyanokat, amelyekkel a későbbiekben akár a Városüzemeltetési Zrt. keretein belül elhelyezkedhetnek. Mindehhez az önkormányzat több mint 64 millió forintot nyert a Belügyminisztérium pályázatán, ami teljes mértékben fedezi a költségeket.

– Azért tartottuk fontosnak pályázni, mert a téli időszakban a megélhetés magasabb költségeihez biztos munkalehetőséget akartunk biztosítani minél több munkavállalónak – hangsúlyozta keddi sajtótájékoztatóján Zalai Mihály alpolgármester. –Többen a Startmunka-program folytatásaként kerültek a programba.

Felújítják a Képessy utcai ingatlant (Fotó: Rajki Judit)
Felújítják a Képessy utcai épületet, itt is lesznek képzések (Fotó: Rajki Judit)

Az oktatási modul keretében – szakmáktól függően 2, illetve 4 és fél hónapos időtartamban – 15-féle képzésben vesznek részt az érintettek. Többek között motorfűrész kezelő (jogosítvánnyal), uszodamester, fürdőmester, konyhai kisegítő, zsaluzóács, fitnesz instruktor (OKJ), hulladékgyűjtő és -szállító, hulladékválogató és –feldolgozó szakmai alapokat szereznek a résztvevők. Olyanok is iskolapadba ülhetnek, akik a 7. vagy 8. osztályt fejezhetik be ezekben a hónapokban.

– Az oktatásban résztvevők munkaerő-piaci elhelyezkedésük lehetősége növekszik majd az elvégzett tanfolyam révén, amelyhez a szakmai hátteret a Türr István Képző és Kutató Intézet biztosítja – ismertette a hátteret Mák Szabolcs a polgármesteri hivatal munkatársa. A program keretében újítják fel a Képessy utcai egykori főiskolai épületet, ahol a későbbiekben a képzések egy része zajlik. A munkavégzési feladatokat a Városüzemeltetési Zrt. koordinálja.

Országos szinten mintegy 200 ezren vesznek részt a téli közfoglalkoztatásban. A kormány erre a célra idén 153, jövőre pedig 183 milliárd forintot fordít.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.