- hirdetés -

Határokon átnyúló konferencia alkalmával találkozott közel harminc gyermekorvos. Aktuális probléma, a tüdőgyógyászat a fő téma.

Aktuális kérdésről, a pulmonológiáról, vagyis tüdőgyógyászatról értekeznek határon innen és túlról érkező magyar szaktekintélyek két napon keresztül. A fertőzések, az ezzel járó anyagcsere betegségek, az allergia, illetve a megelőzési, gyógyítási lehetőségek a fő témák a gyermekgyógyász konferencián a Napsugár Hotelben október 25-én és 26-án.

Prof. Dr. Gyurkovits Kálmán, a Magyar Egészségügyi Társaság (MET) alelnöke, mint a rendezvény egyik fő szervezője elmondta, interaktív előadássorozat keretében tartanak továbbképzést az összegyűlt gyermekorvosoknak.
– A világon szétszóródott egészségügyi dolgozókat igyekszünk összefogni, ezen gondolat mentén a szegedi gyermekklinika, a MET és a helyi kórház Orosházán rendez először Kárpát-medencei gyermekorvosok számára továbbképzést. Remélem lesz folytatás, hisz hosszútávon az a cél, hogy elsősorban ezen a szakágon belül erősítsük a szekciót.

Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és az anyaország különböző területeiről is érkeztek orvosok. Dr. Duray Gergő, az Orosházi Kórház főigazgatója szerint nem csak ezért fontos a rendezvény, hanem azért is, mert ezáltal az orosházi kórház a közvélemény, és a lakosság irányában is teret kaphat.

Simonka György, Dr. Bereczki Csaba, Prof. Dr. Gyurkovits Kálmán, Dr. Varga Sándor és Dr. Duray Gergő a megnyitón (Fotó: Melega Krisztián)
Simonka György, Dr. Bereczki Csaba, Prof. Dr. Gyurkovits Kálmán, Dr. Varga Sándor és Dr. Duray Gergő a megnyitón (Fotó: Melega Krisztián)

Az utóbbi 10 évben óriási fejlődésen ment keresztül a szakmai kapcsolatteremtés a Kárpát-medence országai között. Az egyik általunk megkérdezett erdélyi gyermekorvos szerint az ilyen konferenciáknak épp e téren van nagy jelentősége, hisz ilyenkor alakulnak ki a később sokat számító összeköttetések. Dr. Varga Sándor, az orosházi kórház gyermekosztályának osztályvezető főorvosa szerint is fontos a jó viszony kialakítása.
– Régi hagyományt élesztünk újjá: korábban is volt rá példa, hogy határon túli gyermekgyógyászokat hívtunk össze. Pár év szünet után most újra találkozhattak kollégák, akik egyben barátok is. A kórház ebből hosszútávon mindenféleképpen profitál, mert olyan témához nyúlunk hozzá, amik itt helyben is mindennapi problémákat okoznak.

A rendezvény megnyitóján fővédnökként Simonka György országgyűlési képviselő is részt vett. Amint azt kiemelte, nagyon sok levelet kap, amelyben a magyar egészségüggyel kapcsolatos kritikák fogalmazódtak meg – a gyermekgyógyászatról azonban mindig pozitív visszajelzések érkeznek a szülőktől.
– Ez az eredményes munka annak is köszönhető, hogy dr. Varga Sándor főorvos úr mindent megtesz azért, hogy az ott betegeskedő kicsik minél jobban érezzék magukat, és minél előbb gyógyultan haza tudjanak menni. Köszönet neki és munkatársainak ezért a munkáért, és a konferencia szervezéséért. Bízom benne, hogy a következő években ebből hagyomány válik – tette hozzá a képviselő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.