- hirdetés -

Mentősök, tűzoltók, rendőrök egyszerre vonultak ki a Dózsa György és a Zombai utca kereszteződésébe. Több sérült mellett halálos áldozatot is szedett a disco-baleset. Szimulációban.

Születésnapot ünneplő fiatalok, abszint, whisky és egy maréknyi drog – talán kevesebb is elég egy disco-balesethez. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum orosházi szervezete (KEF), és a Rotary Club Orosháza évek óta közös összefogással szerveznek baleseti szimulációt középiskolások számára Hiszem, ha látom címmel.

A bemutató célja ezúttal sem volt más, mint az, hogy felhívják a fiatalok figyelmét az ittas, drogos és felelőtlen vezetés veszélyeire. A hangulat megteremtéséhez minden adott volt: kocsironcsok, szirénázó mentő-, tűzoltó- és rendőrautók, sőt, a végén még egy halottaskocsi is végiggurult a Dózsa György utcán, a Táncsics gimnázium oldalában berendezett „színpadon”.

A mentősök újraélesztenek - szerencsére csak a bemutató kedvéért (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
A mentősök újraélesztenek – szerencsére csak a bemutató kedvéért (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

– Orosházi középiskolákból, és a tótkomlósi Jankó János iskola gimnáziumából is érkeztek diákok azért, hogy lássák a doku-drámát, közel 470-en nézték végig a szimulált balesetet – tudtuk meg Lászik Gábortól, az orosházi Rotary Club soros elnökétől. Mint elmondta, a látottakat a diákok osztályfőnöki órákon beszélgetéssel dolgozzák fel, visszajelzéseket is kapnak az iskolákból. – Bízunk benne, ha már egyetlen fiatalt is megmentünk ezáltal, akkor nem volt hiábavaló a munkánk – tette hozzá az elnök.

Az orosházi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum elnöke, Dávid Zoltán szerint a diákokra évről évre nagy hatással van a bemutató, sokukat megrázza az, amit látnak – épp ezért elrettentő erővel bír a szimuláció. Ahogy azt kiemelte, fontos szerepet játszik a KEF programjában a doku-dráma, mert ezáltal nem csak beszélnek a drogozás következményeiről, hanem meg is tudják mutatni azokat a fiataloknak.

Nem csak diákok figyelték elkerekedett szemekkel azt, hogyan dolgoznak a mentősök, tűzoltók, rendőrök a baleset helyszínén. A tanárok mellett sok járókelő is megállt, hogy végignézzék a drámai eseményt. A végkövetkeztetés egyszerű: azzal, ha valaki bódultan ül a volán mögé, nem csak saját, de mások életét is veszélyeztetheti.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.