- hirdetés -

Megcsúszott vasúti töltés, földrengés utáni mentés és kárelhárítás. Ezeket is gyakorolta a térség újonnan felálló speciális egysége, a Dél-Békés Mentőcsoport.

Egyenruhások lepték el Tótkomlóst október 5-én. Szerencsére nem éles helyzetről volt szó, az augusztus elején alakult Dél-Békés Mentőcsoport tartotta rendszerbeállító gyakorlatát. Ahhoz, hogy a szervezet akár helyben, Dél-Békés bármely településén, vagy az ország más területén katasztrófahelyzetben a hivatalos erőknek segítendő beavatkozhasson, a tagoknak fel kell készülni, a csoportnak bizonyítani kell. Ennek első lépcsője volt a rendszerbeállító gyakorlat.

Béni Attila parancsnok tart eligazítást (klikk a képre)
Béni Attila parancsnok tart eligazítást (klikk a képre)

– Elsődlegesen azt gyakoroltuk, hogyan tudnak az önkéntesek együtt dolgozni a hivatásosokkal. A mentőcsoport ugyanis nem a hivatásos erőket váltja ki a mezőkovácsházi és orosházi járás térségében, hanem annak munkáját segíti – mondta Béni Attila tű. százados, a mentőcsoport parancsnoka.

– Olyan speciális szaktudással és képességekkel bíró emberek alkotják a csoportot, akik önként vállalták az ezzel járó gyakorlatokat, hogy baj, veszély esetén a speciális mentési, kárfelszámolási, védekezési feladatokba ténylegesen be tudjanak avatkozni – hangsúlyozta a tűzoltó százados.

Gáterősítés és életmentés

Szombat délelőtt elméleti és alaki képzést tartottak, délután pedig következett az első igazi próbatétel, egy komplex árvízi védekezési feladatot kellett teljesíteni. Nyúlgátat építettek, bordás megtámasztást alkalmaztak egy megcsúszott gát megerősítésére, és szivattyúzták a szivárgó vizet. Emellett terepjárókkal és quadokkal felszerelkezve kutatási feladatokat is végeztek, elszabadult szarvasmarhákat kerestek a környéken.

Homokzsákból sosem elég egy árvíznél - a gáterősítést is gyakorolták (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián
Homokzsákból sosem elég egy árvíznél – a gáterősítést is gyakorolták (klikk a képre) Fotók: Melega Krisztián

Az árvízi munkák után jött egy mentési gyakorlat. A feltételezés szerint 5,5-ös földrengés rázta meg Tótkomlóst, aminek következtében megrongálódott és kigyulladt egy malomépület, ahol emberek rekedtek bent. A mezőkovácsházi és orosházi hivatásos tűzoltók irányították a mentést, amiben a Dél-Békés Mentőcsoport önkéntes tűzoltó-, műszaki- és egészségügyi egységei kaptak feladatot. Tüzet oltottak, sérültet láttak el és mentettek ki, megrogyott falat erősítettek meg és egy magasban rekedt sérültet is le kellett hozniuk.

Jön a 40 órás minősítés

A mentőcsoport működéséhez elengedhetetlen a biztos anyagi és szervezeti háttér. A Dél-Békés Mentőcsoport Katasztrófavédelmi Alapítvány elnöke elmondta, hogy sikerült több támogatót szerezni az augusztusi megalakulás óta.
– Több nagy vállalkozás is támogatta már a csoport működését, ennek is köszönhető, hogy az első gyakorlaton már az új formaruhában dolgozhattak a mentőcsoport tagjai. Önkormányzatok, cégek és magánszemélyek álltak be a kezdeményezés mögé, így a felajánlásokkal sikerült olyan eszközparkot biztosítani, ami a mentőcsoport szakterületét szinte teljes egészében lefedi – mondta dr. Garay Rita.

A gyakorlatot katasztrófavédelmi szakemberek ellenőrizték és annak minden eleme át is ment a vizsgán. A Dél-Békés Mentőcsoport igazi megmérettetése azonban október 12-13-án, a 40 órás nemzeti minősítő gyakorlaton lesz. Amennyiben az értékelés itt is megfelelőnek minősíti a csapatot, a következő katasztrófahelyzetben már a dél-békési önkéntesekre is számíthatnak az itt élők, illetve az ország.

A tótkomlósi gyakorlatról részletes tájékoztatást a mentőcsoport honlapján, ide kattintva találtok, és érdemes szétnézni a szervezet Facebook oldalán is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.