- hirdetés -

Az elsősegély-képzés életbevágóan fontos, de kevesen ismerik a lépéseket. Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja.

Ezerből mindössze három magyar tud szakszerűen elsősegélyt nyújtani, pedig egy baleset, rosszullét során egy jól felkészült elsősegélynyújtó gyors és szakszerű beavatkozása életet menthet. Nyugat-Európában a népesség döntő többsége kap elsősegély-képzést – Norvégiában például a lakosság 95 százaléka – nálunk a 0,3%-os arány rendkívül alacsonynak mondható.

Szeptember második szombatja az elsősegélynyújtás világnapja, amikor a szakemberek arra hívják fel a figyelmet, érdemes a létfontosságú ismereteket megszereznünk. Az elsősegélynyújtás része lehet az újraélesztés – hogy mennyire fontos a teendők ismerete, azt a napokban egy orosházi család is megtapasztalhatta: keringésleállás miatt lett rosszul egy családtag. A 104 tárcsázása után a mentésirányító telefonon keresztül nyújtott segítségével azonnal megkezdődött a laikus újraélesztés, amíg kiérkeztek a mentősök, majd a szentesi légibázisról a légimentők.

Az újraélesztés alapjait érdemes elsajátítani (archív fotó: Kecskeméti Krisztina)
Az újraélesztés alapjait érdemes elsajátítani (illusztráció – Kecskeméti Krisztina)

A közelmúltban Szegeden önkéntesek egymást váltva egy héten keresztül gyakorolták a laikus újraélesztést, új rekordot állítva fel – ez is mutatja, egyre több alkalommal kerül szóba, egyre többen szeretnék ismerni a segítségnyújtás ezen módját.

– Azonban mégis sokszor hiányzik a laikus részéről szükség esetén ez a beavatkozás, pedig évente mintegy 30 ezer embert érintő kérdésről van szó – tudtuk meg Kovács Tibortól, az orosházi mentőállomás vezetőjétől. – Lehet fiatalabb és idősebb, beteges, vagy orvosnál még sosem járt, vézna és kisportolt, ismerős és ismeretlen, egyszóval bárki, akinek szüksége lehet segítségre. A technika néhány óra alatt elsajátítható. Jó tudni az elméletet, de a gyakorlati kivitelezés a legfontosabb – emelte ki a szakember.

Az Országos Mentőszolgálat minden fórumon hangsúlyozza a laikus újraélesztés fontosságát, enélkül ugyanis a kiérkező mentők szinte esélytelenek, és az is, akivel mindez történik. Ma már indulnak szervezett tanfolyamok, ahol az ismeretek könnyedén elsajátíthatók, Kovács Tibor szerint mindenképp érdemes egy kis időt szánnunk, az életbevágóan fontos tudás elsajátítására.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.