- hirdetés -

A Guardian orosházi síküveggyára egy világújdonságnak számító terméket fejlesztett.

Múlt héten írtunk róla, hogy a Guardian cégcsoport üveg divíziójának legfelső vezetői látogattak Orosházára, hogy megismerjék az itt folyó fejlesztéseket. Kíváncsiak voltunk, mi az, amiért az öt kontinens üvegipari vezetői városunkba jöttek.

A Guardian Orosháza ügyvezető igazgatója, Finta Ferenc kérdésünkre elmondta, hogy a cégcsoport vezetőinek olyan gyárat akartak bemutatni, amely a megváltozott gazdasági környezethez optimálisan tudott alkalmazkodni.
– Amikor a gazdasági helyzet nehezedik, a vállalkozások úgy gondolkodnak, hogy a meglévő tortából – akár a partnereik kárára is – szeretnének nagyobb szeletet kihasítani. Mi másként gondolkodtunk. Szerettünk volna egy nagyobb tortát a partnerekkel együttműködve úgy, hogy nekik is több jusson – fogalmazott Finta Ferenc.

Kiemelte, hogy a Guardian nem csak egyszerűen üveget árul, hanem feldolgozott, félkész termékeket forgalmaz.
– Például a tévékhez előlapot adunk, amit méretre vágunk, ha kell festjük, szitázzuk. Manapság fontos az energiafelhasználás csökkentése is, ezért keresettek a hővédő üvegek az ipari hűtéstechnikában. Ezeket a termékeket nem mind egyedül készítjük, hanem a szomszédban lévő OROSházaGLAS Kft-vel együttműködve. Így, közösen tudunk magasabb szolgáltatást nyújtani a vevőknek – teszi hozzá az ügyvezető.

Az új fejlesztés: antireflektív üveg

A magasabb szolgáltatás mellett azonban új termékek is kellenek a sikerhez. Egyik ilyen fejlesztés a tükröződésmentes bevonat, az antireflektív üveg.
– Az üveg alaptulajdonsága, hogy tükröződik, ami nem minden esetben előnyös. Ha egy tévé mögött ott az ablak, akkor az ember nem az adást látja, hanem az ablakot és az utcai eseményeket. Az új fejlesztésű üvegnél ilyen nincs, mert nem tükröződik. Ez egy speciális bevonat, ami az orosházi mérnökök kutatásának eredménye. De ilyen üvegek idővel megjelennek majd a boltok kirakatában, vagy akár a múzeumokban is. Ez az üveg már forgalomban van, de tovább fejlesztjük, a teljes felhasználási lehetőségét viszont még talán nem is látjuk – ismertette Finta Ferenc.

Az orosházi gyár a mennyiségi termelésben nem tud versenyre kelni a cégcsoport német vagy orosz gyáraival. Ezért az elmúlt évtizedekben felhalmozott tudásra, és a mérnökök kreativitására alapozva új utakat keresve fejlesztenek, aminek meg is van eredménye.

A videóban látható, mit is jelent pontosan a tükröződésmentes üveg.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.