- hirdetés -

A mi térségünkben is emelkedik a koncentráció, egyre többen szenvednek a parlagfű pollenjétől.

Elérte a közepes szintet a parlagfű átlagos pollenkoncentrációja az országban – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) csütörtökön Facebook-oldalán.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet „narancs” jelzést adott ki középső és keleti részére. Az idén első alkalommal közzétett térképén az látszik, hogy Dunántúli-dombság területétől indulva az ország középső részén végighúzódva, illetve a Tisza vonalát átlépve kelet felé egyre szélesedő sávban érte el a parlagfű pollenkoncentrációja a közepes értéket, ami 10-29 pollenszemet jelent légköbméterenként.

Forrás: ÁNTSZ Facebook oldala
Forrás: ÁNTSZ Facebook oldala

A parlagfűre érzékenyek számára javasolt, hogy kezdjék el szedni orvos által javasolt gyógyszereiket – ajánlja az ÁNTSZ.

A szolgálat jelezte, hogy a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el.

Lassan nő a betegszám

– Nem ugrásszerűen, de emelkedik az allergiás panaszokkal jelentkező betegek száma – mondta el érdeklődésünkre dr. Mlinarics József, az orosházi kórház orvosigazgatója. Hozzátette, hogy a nagy meleg miatt azonban nehéz egyértelműen elkülöníteni az allergiás és az egyéb okokat. – A kánikula is befolyásolja a légúti betegségeket, a nagy hőség okozhat nehéz légzést és a szív is nehezebben működik. Ezért nem könnyű minden esetben megállapítani, hogy az allergia okozza-e a légúti tüneteket – fogalmazott az orvosigazgató.

Forrás: mti.hu
Forrás: mti.hu

Orosházán is kaszálnak

Orosházán és környékén is érvényes a pollenkoncentrációra figyelmeztető jelzés. A Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, hogy az önkormányzati területeken folyamatosan kaszálnak az előre tervezettek szerint. A parlagfű főként a külterületeken található, a városüzem emberei a csatornákat és a külterületi részeket kaszálják. Csizmadia Gergely hozzátette, hogy az önkormányzat még sehol nem rendelt el kényszerkaszálást.

A hatályos rendeletek szerint a zöldfelületet – közte a parlagfüvet – minden ingatlantulajdonosnak magának kell vágnia, kaszálnia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.