- hirdetés -

Semmelweis napja alkalmából az orosházi kórház 24 dolgozóját ismerték el, nekik szólt a taps a csütörtök délutáni rendezvényen.

Az egészségügyi dolgozók által végzett munka elismerését, a hivatás presztízsének emelését szolgálja a Semmelweis nap, melyet minden év július elsején tartanak. A nap az ünneplésé: az eredmények összegzése és a célok megfogalmazása mellett az egészségügy kiváló dolgozóit ismerik el a jeles napon. A helyi kórházban július 11-én ünnepeltek, a csütörtöki rendezvényen huszonnégy kiváló dolgozónak szólt a taps.

Dr. Duray Gergő
Dr. Duray Gergő

Dr. Duray Gergő, a kórházat június óta vezető főigazgató ünnepi beszédében kitért az egészségügy jelentős változásaira, a tavaly májusi fenntartóváltásra, melynek során a kórházak a Nemzeti Erőforrás Minisztérium irányítása alá, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) fenntartásába kerültek. – A kórházak államosításával szerkezetátalakítás is zajlik, ami maga után vonja a finanszírozás átértékelését. Jelenleg Magyarországon a legtöbb kórház forráshiánnyal küzd annak ellenére, hogy 300 milliárd forintos fejlesztések folynak az egészségügyben. Kevés az orvos és a szakdolgozó, az elvándorlás ma már mindennapossá vált, dacára annak, hogy a kormányváltás óta 65-70 milliárd forint jutott bérfejlesztésre az egészségügyben – emelte ki Duray.

A nehéz helyzetben is helyt álló egészségügyi dolgozóknak jár az elismerés, a köszönet mindazoknak szól, akik áldozatos munkájukkal, szakmai tudásukkal, elhivatottságukkal szolgálják az egészségügyet.
– Köszönetet mondok a kórház dolgozóinak az áldozatos munkájáért, azért, hogy a szakmai tudásukkal, elhivatottságukkal szolgálják az egészségügyet – fogalmazott a főigazgató.

Tavaly a járóbeteg szakrendeléseken, ambulanciákon 271 ezer 589 beteg jelent meg, míg az aktív kórházi osztályokon 14 ezer 470 beteget ápoltak. 1500 beteg ellátását biztosították a krónikus ápolási és rehabilitációs osztályokon. A legnagyobb teher a sürgősségi betegellátó osztályra hárul, tavaly 19 ezer 833 beteget láttak el, naponta átlag 54-et. Az orosházi kórház csaknem 800 főt foglalkoztat, az intézmény 100 ezer ember ellátásáért felelős.

Dr. Bálint Zsolt főorvos veszi át a díjat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Dr. Bálint Zsolt főorvos veszi át a díjat (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Dr. Mészáros János a dél-alföldi régió kórházainak területi igazgatója a megtartó erőre hívta fel a figyelmet, melyet egy városi kórház képvisel, és amit az ünnepi alkalmak erősíthetnek.
– Függetlenül a külső körülményektől megtesszük, amit fogadtunk orvosi, ápolói eskünkben és ez visz bennünket előrébb. Ehhez kívánok sok erőt – mondta a területi igazgató. Dr. Dancsó József polgármester, országgyűlési képviselő az önkormányzat támogató, segítő szándékát hangsúlyozta.

Bagosi Gabriella országos vezető ápoló a meglévő ápolók megtartását emelte ki, ezért is készül az országos ápolásügyi stratégia. Ebben szerepet kap a fehér szív, a tudást, a gondoskodást, a szakértelmet és az emberiességet jelképező nemzetközi jelkép, mely hazánkban talán még kevésbé ismert, de az orosházi termet már ezzel díszítették, az orosházi kórház ugyanis elsőként állt a kezdeményezés mellé. A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén dr. Bodonea Izabella szülész-nőgyógyász szakorvos idézte a névadót, mint fogalmazott: Semmelweis Ignác az orvostudomány géniusza és magyar orvos, így kétszeres büszkeséggel emlékezhetünk rá.

A rendezvény fényét emelte az Ének iskolájából ismert Tabatabai Nejad Flóra éneke, valamint K. Tóth Lilla és K. Tóth László műsora. Koszta Julianna a Magyar Ápolási Egyesület Békés megyei elnöke, Simonka György országgyűlési képviselő és Elekes Lajos a Merián ügyvezető igazgatója, társadalmi alpolgármester is jelen volt az ünnepségen.

Huszonnégyen vehettek át elismerést

Főigazgatói dicséret: a díjat átadja Dr. Duray Gergő főigazgató

Baginé Szmedó Gizella: adminisztrátor, 1984. óta dolgozik intézetünk Belgyógyászati osztályán. Munkáját türelemmel és kitartással végzi.

Dr. Berecz Emese: laborvezető főorvos, 1990. óta dolgozik intézetünknél. Precizitása és segítőkészsége példa lehet mindannyiunknak, akik az egészségügyben dolgoznak.

Dr. Böszörményi Jolán: főorvos, 1997. óta van intézetünkben, szakterülete a bőrgyógyászat. 2013. július 01-el nyugdíjba vonult. Nagy tapasztalata kellett volna még. Hiába próbáltuk meggyőzni, hogy maradjon. Ezúton is kívánunk a nyugdíjas éveihez jó egészséget.

Tóthné Magyar Éva: diplomás ápoló, 8 éve dolgozik osztályvezető főnővérként a 93 ágyas Krónikus osztályon. Oroszlánrészt vállalt az intézeti ápolási dokumentációk megújításában.

Dr. Bálint Zsolt: főorvos, Ágai főorvosnő távozása után Dr. Bálint Zsolt szinte egyedül végzi a tüdőgyógyászati szakorvosi teendőket. Az ő nyugállományba vonulása is igen nagy veszteség intézetünknek.

Orvosigazgatói dicséret: a díjat átadja Dr. Mlinarics József orvosigazgató

Dr. Fodor Zsuzsanna: adjunktus a Sürgősségi Betegellátó osztályon, melyet kitűnően végez. Emellett gyermekneurológia tevékenysége nagy hiányt pótol.

Schüszlerné Dr. Kiss Katalin: intézetvezető főgyógyszerész. Bűvészhez hasonló leleményességgel szerezte be sokszor az életmentő gyógyszereket ismervén ellátási nehézségeinket.

Patakiné Márkus Ágnes: aneszteziológiai szakasszisztens. Európai jogosultságú újraélesztést oktató oklevéllel rendelkezik. Rendkívüli kreativitásával nagyban hozzájárult a ma már jól működő műtősnői forgórendszer bevezetéséhez.

Dr. Patakfalvi János: osztályvezető főorvos, aki nagy biztonsággal vezeti gárdáját és remek csapatot kovácsolt a kórház legnagyobb lélekszámú, s legheterogénebb dolgozókból álló szülészet-nőgyógyászati osztályból. Szakmai felkészültsége mellett emberségből is jelesre vizsgázik nap, mint nap.

Szabó Zoltán: műszerész, 1994. október óta dolgozik az intézetnél. Ő és munkatársai mindig mostoha gyerekek voltak, pedig sok-sok milliót spóroltak már meg a Kórházunknak. Tele van ötletekkel, amelyre lesz is szükség a műtéti tömb építésének további fázisaiban is.

Gazdasági Igazgatói dicséret: a díjat átadja Pető-Farkas Éva gazdasági igazgató

Bacsa Anikó: 1987. óta dolgozik Intézményünkben, 2009-ben került finanszírozási ellenőri munkakörbe kinevezésre. Munkájával segíti a szakellátás tevékenységét, a finanszírozási szabályok betartását, a bevétel-optimalizálás folyamatát.

Fekete Gáborné: 1987. óta dolgozik Intézményünkben, csoportvezetőként koordinálja a Mosoda, varroda és csereraktár működését. Jó kapcsolatot ápol a vele munkakapcsolatban álló területekkel, munkáját precizitás jellemzi.

Szabóné Kecskés Magdolna: takarító, 2002. óta dolgozik intézményünkben. Munkáját alaposság, precízség jellemzi.

Laczi Mihály: gazdasági osztályvezető, 1984-től dolgozik Kórházunkban. Munkáját következetességgel, nagy odafigyeléssel végzi, felügyeli a keretgazdálkodás betartását.

Ápolási Igazgatói dicséret: a díjat átadja Kovácsné Tóth Hajnalka mb. ápolási igazgató

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szakmai versenyén I. helyezést értek el az orosházi libák csapatával. Tagok voltak: Bakóné Bognár Anita, Krébeszné Szél Erzsébet, Szekeresné Kóródi Judit, Benyeczkóné Halma Éva.

Bakóné Bognár Anita: diplomás ápoló, 2000. óta dolgozik az intézetnél, 2005. óta vezeti az Újszülött osztályt.

Krébeszné Szél Erzsébet: szülésznő, 1988. óta dolgozik az intézetnél, több száz kisbabát segített a világra.

Szekeresné Kóródi Judit: osztályvezető főnővér, 1983. óta dolgozik az intézetnél, 2005. óta főnővér a Szülészet-Nőgyógyászati osztályon, ahol összetartó munkatársak veszik körül.

Benyeckóné Halma Éva: osztályvezető főnővér, 1993. óta dolgozik az intézetben, 2010. július óta főnővér a Traumatológiai osztályon. Jelenleg szabadságát tölti.

Korsósné Varga Ildikó: gyógytornász, 1989. szeptember óta dolgozik intézetünkbe. Gyógytornászként nem csak a fájó végtagokat gyógyítja, hanem a betegek lelkét is ápolja.

Lászikné Kergyó Beáta: dietetikus, 1997. óta dolgozik az intézetben. Jelentős szerepet vállalt az intézeti ápolási dokumentáció megújításában.

Dominkó János: betegszállító, 1997. október óta dolgozik az intézetünkben a betegek nagy elégedettségére. Munkáját precizitással, nagy empátiával végzi.

Hunya István: boncmester, 1983. óta dolgozik az intézetnél. A patológus orvosok munkáját nagy mértékben és elhivatottan segíti. Jelenleg szabadságát tölti.

Ápolási Egyesület kitűzők: a díjat átadja Koszta Julianna a Magyar Ápolási Egyesület Békés megyei elnöke

Birkás Tiborné: osztályvezető főnővér a Neurológiai osztályon. Munkáját csendben, halk szavúan, de mégis nagy fegyelemmel és következetesen végzi.

Mateiné Pintér Julianna: főnővér helyettes a Belgyógyászati osztályon. Helyettesként nagy pontossággal irányítja az osztály mindennapjait.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.