- hirdetés -

A biztonságos közlekedés érdekében néhány fontos információ, hogy ne legyen baleset.

Kedden Kétegyházán sérült meg egy kerékpárral közlekedő gyerek, nem adott elsőbbséget egy neki jobbról érkező autónak, kitekert elé egy földútról az aszfaltozott útra. Ennek apropóján újra érdemes felhívni a figyelmet a kerékpározással kapcsolatos alapvető tudnivalókra.

Fontos, hogy a szülők megtanítsák gyermekeiknek a közlekedés legfontosabb szabályait (Fotó: Rajki Judit)
Tudniuk kell a közlekedés legfontosabb szabályait

Beszédes adat, hogy tavaly a balestet okozó gyermekek túlnyomó többsége, 21-ből 18 kerékpáros volt. A rendőrség az országos Szuperbringa programmal és megyei kezdeményezésekkel is igyekszik segíteni a gyermekek szabályos közlekedésre nevelését. De fontos a szülők partnersége is – hívja fel a történtek kapcsán a figyelmet a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság.

Tudatosítani kell azt, hogy a kerékpárosnak is jobbra tartási kötelezettsége van, a kerékpárúton is a menetirány szerinti jobb oldalon kell közlekedni. Az elsőbbségadás elmulasztása gyakran vezet ütközéshez, ezért az erre kötelező háromszög alakú közlekedési tábla felismerése, jelentésének ismerete nagyon lényeges, már a nagyobb óvodásoknak is megtanítható. Fontos tudni azt is, hogy főútvonalon 12 évesnél fiatalabb gyermek nem kerékpározhat.

A működő világítások, jó állapotú, messziről észrevehető prizmák, és a láthatósági mellény életet menthetnek. Ezért a kerékpározó gyermekek szüleinek gondot kell fordítani ezek beszerzésére, karbantartására és a használatukra meg kell tanítaniuk gyermekeiket.

Békés megyében az elmúlt években csökkent a gyermekbalesetek száma. Míg 2008-ban 63, addig 2012-ben 43 olyan szerencsétlenséget regisztráltak, amelynek gyermek résztvevője is volt.

Nem csak a közlekedés terén van szükség nagyobb odafigyelésre, a nyári hónapokban rejlő veszélyekre Kis Rozália rendőrfőhadnagy, az orosházi kapitányság munkatársa hívta fel a figyelmet. A cikket ide kattintva találod.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.