- hirdetés -

Az Orosházi Gazdakör hagyományos határszemléjét június 7-én tartották meg a város környékén.

A szentetornyai szárító- és gabonatároló telepen péntek reggel népes társaság gyülekezett. Köztük Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára, dr. Dancsó József polgármester, Simonka György országgyűlési képviselő, Obreczán Ferenc, a MAGOSZ főtitkára, dr. Kulcsár László, az agrárkamara megyei elnöke, mellettük a kormányhivatal szakemberei, falugazdászok, a Vajdaságból és Arad megyéből érkezett és természetesen helyi gazdák. A határszemle résztvevőit Horváth József, a gazdakör elnöke fogadta.

Bár hagyományos programról volt szó, a megszokott rend minden tekintetben felborult. A program keretében ugyanis aláírtak egy együttműködési megállapodást, s a szakemberek nem csak a szigorúan vett határt járták be, kertészetbe és sertéstelepre is ellátogattak. Budai Gyula államtitkár majdhogynem reggeli köszöntésképpen két jó hírrel üdvözölte a gazdákat. Mint mondta, éppen orosházi kezdeményezésre – Majsai Zoltán kereste fel a kertészek képviseletében – döntött úgy a kormány, hogy a termálvizet használó kertészeteket mentesítik a visszasajtolás terhe alól. Mivel ez a technológia sok helyen problémába ütközött – nehezen kivitelezhető és költséges is volt -, most megnyugodhatnak a termálvízzel fűtő kertészek, ugyanis korábban komoly bírságok születtek a visszasajtolás hiányában. A másik pozitív kormányzati döntés elsősorban a szántóföldeken gazdálkodóknak jelent könnyebbséget. Budai Gyula elmondása szerint a növénykultúrák öntözését szeretnék megkönnyíteni azzal, hogy a legfeljebb 50 méter mély, talajvizet használó kutakra csak bejelentési kötelezettségük lesz a gazdáknak, ezek az öntöző kutak kikerülnek a vízjogi engedélyezési eljárás alól.

Budai Gyula a határszemlén (Fotó: Kecskeméti Krisztina)
Budai Gyula a határszemlén (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ilyen hírek után jó kedvvel indult neki a kocsikaraván a szemle útvonalának. Elsőként Vacsi József és Csizmadia Ferenc búza- és kukoricatábláit vizsgálták meg. A második helyszín a különleges, hidro-kultúrát alkalmazó Majsai-kertészet volt. A látogatás kapcsán Budai Gyula államtitkár elmondta lapunknak, hogy nagyon örül az itteni példának, mert a 2014-2020 közötti fejlesztési időszakban a kormány kiemelt szerepet szán a fóliaházas kertészeteknek. Részben mert, az itt megtermelt zöldségekre jelentős igény mutatkozik a külföldi piacokon, másrészt pedig több mint 100 ezer embernek adhat munkát ez az ágazat. Egy sertéstenyésztő telepen, valamint a B-Árendás Kft. és az Orosfarm Zrt. napraforgó, búza, kukorica, zöldborsó ültetvényein is jártak a szemlézők.

Horváth József szervező sikeresnek értékelte a szemlét, mint mondta a program jó lehetőséget ad a gazdáknak a tapasztalatik megosztására is. A házigazdát kérdeztük arról is, hogy milyen célt szolgál az Orosházi Gazdakör és a Békés megyei 4. számú választókerület Fidesz szervezete között létrejött együttműködési megállapodást. A szerződést a határszemle alkalmával Budai Gyula és Horváth József, valamint Simonka György és dr. Dancsó József látta el kézjegyével.

– A célunk és a feladatunk, hogy a mezőgazdaságból élő családok boldogulását segítsük, a helyi termékeknek minél nagyobb elismerést szerezzünk. Az együttműködés keretében is erre törekszünk – fogalmazott a gazdakör elnöke.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.