- hirdetés -

Semmelweis napot szervez a mb. ápolási igazgató Orosházán. Azt mondja, ápolónak lenni hivatás, a fehér köpenyt hordani büszkeség.

Orosházi szakember is előadott a Fül-orr-gégészeti Szakdolgozók VIII. Országos konferenciáján Pécsett. A szakmai találkozón megyei kórházak és klinikák vettek részt, egyetlen városi szintű kórházként az orosházi képviseltette magát. Kovácsné Tóth Hajnalka, az orosházi kórház megbízott ápolási igazgatója az ápolói szakma nehézségeire világított rá Szakma és hivatás – milyen az ápolói élet Békés és Csongrád megyében című előadásával.

Tóth Hajni büszke a fehér köpenyre
Tóth Hajni büszke a fehér köpenyre
(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A 2010-es és 2013-as körülmények összevetése képezte az előadás alapján: három intézményben 300 kérdőívet töltöttek ki egészségügyi szakdolgozók. – Lesújtó kép rajzolódott ki, a kapott válaszokból kitűnik, a megbecsülésre ebben a hivatásban is nagyon nagy szükség lenne. Az is látszik azonban, hogy a betegek hálája mellett szakmai elismerés is jár a hivatástudattal dolgozóknak, pluszmunkát vállalóknak – emelte ki Tóth Hajnalka, aki egyébként ez utóbbira remek példa a tavaly kapott Aranyanyu díjával.

Az ápolási igazgató célja, hogy szakmája újra elismert legyen, ahogyan fogalmazott: az ápolók újra büszkék legyenek fehér köpenyükre. Ez fontos volt a kórház leköszönés előtt álló vezetőjének, dr. Kalmár Mihálynak, és fontos a főigazgatói széket előreleláthatólag június közepén elfoglaló dr. Duray Gergőnek is.

A kitűzött cél érdekében Tóth Hajnalka jelenleg Semmelweis napot szervez, melyet június végén rendeznek meg az orosházi szakdolgozók körében. A Békés Megyei Ápolók Egészségéért Alapítvány és a Magyar Ápolási Egyesület a helyi kezdeményezés mellé állt és felajánlásokkal is segít. Szeptemberben dél-alföldi kongresszuson értekezhetnek a szakmabeliek: kórházak, szakrendelők és szociális otthonok dolgozóit várják a Gyopároson tartandó találkozóra. A stafétabot már Orosházán, a rendezvény azonban a tavalyi állomosítás folyamatában elmaradt, idén ezt szeretnék pótolni és a stafétát a régió soron következő településének átadni – tájékoztatott az ápolási igazgató.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.