- hirdetés -

A táncsicsos diákokból álló Green Factor filmje országos harmadik lett a nemzetközi versenyen.

Mint korábban megírtuk, nemzetközi filmmaratonra készültek az orosházi diákok. Forgass a Földért! néven 24 órás videó-készítő világversenyt hirdettek a környezettudatos gondolkodásért a Föld napjához kötődően. A két benevezett orosházi csapat közül egy ért el helyezést a versenyen: a Green Factor profin teljesítette a feladatot. A táncsicsos diákokból álló csapat 24 óra leforgása alatt kreatív, a figyelmet a felelős magatartásra irányító kisfilmet forgatott, munkájuk a magyar filmek közül a harmadik legjobb lett. Magyarországról 30-nál több csapat nevezett, és nem csak amatőr, hanem hivatásos csapatok is.

Pekár Áron, Kulcsár László (hátul), Szebeni Gábor (k) diákok és Csányi László (j) munka közben (Fotó: Táncsics Stúdió)
Pekár Áron, Kulcsár László (hátul), Szebeni Gábor (k) diákok és Csányi László (j) munka közben
(Fotó: Táncsics Stúdió)

Nagy Zsuzsanna, Pekár Áron, Szebeni Gábor, Kiss Kristóf és Kulcsár László – így állt össze a Green Factor. A lelkes csapatot osztályfőnökük, egyben a Táncsics Stúdió vezetője Csányi László is segítette. Egy másik tanáruk, Albert Roland szintén szerepet vállalt a filmben, forgatott velük a sötétben is és a diákok szerint remekül alakított. Kulcsár Lászlótól megtudtuk, a forgatás reggelén, április 20-án a Táncsics Stúdióban találkoztak, itt kapták meg a kötelezően beépítendő elemeket: tűznek, víznek és levegőnek mindenképp kellett szerepelnie a maximum egyperces filmben.

– Nagyjából két óra ötletelés után már összeállt a kép, hogy mit is akarunk és rövid úton beszereztük a szükséges eszközöket. A forgatás zökkenőmentesen zajlott, az egy-egy elrontott jelenet nem szegte kedvünket. A nappali jeleneteket felvéve, összevágva, és felkészülve az éjszakai forgatásra volt néhány óra pihenőnk. Sötétedés után rögzítettük a további jeleneteket, majd zenét kerestünk a filmhez, ami nem kis fejfájást okozott – sorolta.

Kulcsár Laci elmondta, igen jó hangulatban forgattak a Széchenyi téren és a Gyopárosi tónál is, a csapat jól összedolgozott, a felmerült akadályokat is sikerrel vették. – Kimerülten, de büszkén hagytuk el a stúdiót hajnali fél 2 körül. Ezzel befejeződött majd 20 órás munkánk. Este izgatottan néztük az élő adást, és kitörő örömmel fogadtuk a hírt, hogy országos harmadik helyezettek lettünk.

– Ezt a versenyt nem diákok számára írták ki, így magam is nagyon örülök a harmadik helynek – tette hozzá Csányi László. – Nem volt egyszerű egyetlen percben megfogalmazni egy üzenetet, kitalálni, hogy azt miképp vigyük képre, majd megszervezni kellékeket, szereplőket, stb. Komoly munka volt ez, le a kalappal előttük, nagyon büszke vagyok rájuk – összegzett elismerően a Táncsics Stúdió vezetője, aki már nem először vezetett sikerre tehetséges diákokat.

Végül, de nem utolsó sorban, íme a film:

A nemzetközi zsűri elnöke Jiří Menzel Oscar-díjas filmrendező volt. A versenyre egyébként 94 nevezés érkezett 12 országból. A legjobb filmnek járó díjat az indiai Team (India) Justy: Save Earth nyerte, a legjobb magyar film díját pedig a szegedi Elephant Studio kapta.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.