- hirdetés -

A nemzeti köznevelési törvény 2014. szeptember elsejétől 5 helyett 3 éves kortól teszi kötelezővé az óvodába járást. Utánajártunk, hogyan érinti az orosházi óvodákat a törvényi változás.

Ahhoz, hogy a gyermekek 6 éves korukra mentálisan, valamint szociálisan is felkészültebbek legyenek az iskolára, jó, ha 3 éves korban kezdik az óvodát – olvasható a törvényi előterjesztésben.

Németh Gabriella, az önkormányzati óvoda vezetője elmondta, a legtöbb 3 éves kisgyermek már kifejezetten vágyik más gyermekek társaságára és közösségre. Többségük már nagyon aktív és új élményeket, kihívásokat keres. Minél hamarabb kerül a gyermek ilyen élmények közelébe, annál inkább válik fogékonnyá, motiválttá.

A Forrás református óvoda vezetője, Tóth Józsefné véleménye szerint a törvényi változás nem okoz gondot az gyermekek elhelyezésében, eddig is sok szülő arra törekedett, hogy 3 éves korában gyermekük megkezdhesse az óvodát.

Orosházán várhatóan nem okoz gondot a törvényi változás (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

Hasonlóan vélekedik a katolikus óvoda vezetője, Zolván Edit is, aki szerint szintén nem fog fennakadást okozni a jövő szeptemberben bevezetendő törvény. A gyermekek saját korosztálybeli társai között érzik jól magukat, és kapnak megfelelő pedagógiai nevelést, így 6 évesen elérik a megfelelő érettséget és megkezdhetik az iskolát.

Vajer Tímea, az evangélikus óvoda vezetője szerint nem változtat a jelenlegi helyzeten a törvényi változás. Eddig és ennek függvényében is el tudják majd helyezni a gyermekeket, a tapasztalataik is azt mutatják, hogy a szülők 3, vagy annál korábban, 2,5 évesen íratatják be gyermekeiket az óvodába.

Kérhető felmentés

Gulyás Nóra kislánya Jázmin 3,5 éves, már óvodába jár. – Szerintem nem jó ötlet hogy 3 éves kortól kötelező legyen az ovi. Minden szülőnek joga van eldönteni, hogy akarja-e járatni oviba vagy sem a gyermekét. A nővérem kint él Amerikában, és ki akarunk menni majd egy fél évre hozzá, ám ha kötelező lesz az ovi, akkor nem tudom, hogy valósítjuk ezt meg. Azt aláírom, hogy iskolakezdés előtt egy évvel legyen kötelező az ovóda, mert akkor már az alapokat tanítják velük – fejtette ki véleményét Nóra.

A törvény szerint lehetséges felmentést kapni a 3 éves kortól történő óvodába járás alól, de csak 5 éves korig. A felmentést a szülő kezdeményezheti, és a jegyző adhatja meg az óvodavezető és a védőnő egyetértésével.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.